Jezero Trakošćan zapunjeno vodom

14.10.2024
Jezero Trakošćan zapunjeno vodom

Dvorac i jezero Trakošćan počeli su poprimati svoju prepoznatljivu vizuru, nadaleko poznate turističke destinacije u Hrvatskoj i svijetu. Naime, nakon završenih radova čišćenja jezera krajem kolovoza 2024. kada je izvađena i posljednja korpa sedimenta s dna jezera, uslijed obilnih kiša očišćeno jezero Trakošćan počelo se puniti vodom. U jezeru se dugih 70 godina taložio sediment, smanjujući volumen jezera za prihvat velikih voda u slivu rijeke Bednje, nanoseći štetu biljnom i životinjskom svijetu, narušavajući kvalitetu i količinu vode u jezeru, dovodeći u pitanje i turističke razvojne projekte ovog bisera Hrvatskog zagorja. U nešto više od dvije godine od početka radova na vađenju sedimenta i obnovi jezera, s prostora jezera Trakošćan izvađeno je gotovo 204.656 m3 sedimenta u sraslom stanju. Godetskim mjerenjima utvrđen je volumen rastresitog stanja deponije oko 238.000m3, što je približno i izračunu volumena iskopanog sedimenta s koeficijentom rastresitosti 1,2. Predviđeni ukupni troškovi za izvođenje radova čišćenja jezera iznosili su 4.869.131.07 eura s PDV-om, uz prihvatljive troškove od 3.895.304,86 eura definirane Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava. 

Preostali radovi na uređenju jezera Trakošćan odnose se na uređenje šumskog puta i njegovo privođenje u prvobitno stanje u duljini od 1,8 km, kao i radovi na deponiji u cilju planiranja površinskih slojeva i uklanjanja raslinja, a koji su u završnoj fazi okončanja. Za potrebe utvrđivanja prihvatljivosti ovih zahvata za prirodu i okoliš, provedeni su i terenski obilasci imenovanih stručnih osoba-biologa koji su imali za cilj utvrđivanje prihvatljivih radova privođenja šumskog puta u približno prvobitno stanje. 
Provedbom projekta čišćenja jezera produljit će se „životni vijek“ jezera, odnosno usporiti prirodni procesi starenja vodenog ekosustava (eutrofikacija) i obrastanja jezera, ali i bitno povećati volumen akumulacije za prihvat vode za 500.000 m3. Time se osigurava pozitivan utjecaj na biološku raznolikost jezera, ostvarenje popratnih usluga ekosustava koje donose koristi lokalnoj zajednici, turistima i posjetiteljima te lokalnim udruženjima i stanovnicima, ali i doprinosi unaprjeđenju sustava zaštite od štetnog djelovanja voda i smanjenju rizika od poplava. Po završetku obnove jezera očekuje se i vraćanje ribljeg fonda privremeno smještenog u ribnjacima blizu Bjelovara, kao i povratak ostalih biljnih i životinjskih vrsta jezera i obala.

Zahvaljujući odličnoj suradnji Hrvatskih voda, regionalne i lokalne zajednice i ostalih dionika u prostoru na projektu obnove jezera Trakošćan, stvoreni su preduvjeti za daljnji razvoj ove nadaleko poznate turističke destinacije koja se nalazi na sjecištu brojnih putova od kopna prema moru. Razvojni projekti uređenja šetnica i ostalih tuirističkih sadržaja već su u planu, te se očekuju pozitivni efekti na cjeloviti razvoj uslužnih i proizvodnih kapaciteta ovog sve atraktivnijeg bisera Zagorja.