Prognoza i stanje vodostaja - 4.10.2024. u 15 sati

04.10.2024
Prognoza i stanje vodostaja - 4.10.2024. u 15 sati

Izvanredne mjere: Kupa – Karlovac; Korana - Karlovac

Redovne mjere: Kupa – Selo Kupa; Plitvica - Krkanec; Sava - Preljev Jankomir; Črnec – ustava Črnec

Pripremno stanje: Bregana - Koretići; Drava - Osijek; Dunav - Batina, Aljmaš, Dalj; Gornja Dobra - Turkovići; Korana - Veljun; Krapina - Kupljenovo; Kupa - Zapeć, Jamnička Kiselica; Kupčina - Lazina brana; Lonja - Lonjica most; Mala Neretva - Opuzen ustava nizv.;  Mura - Mursko Središće; Sava - Drenje Brdovečko, Podsused, Zagreb, Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak; Sivornica - Gornja Šumetlica; Sunja - Sunja; Una - Hrvatska Kostajnica; Zelina - Božjakovina; Črnec - Ustava Črnec; OK Kupa-Kupa - Mahično, Donja Kupčina; Sabirni kanal AC ZG-RI - Lazina

Sava

Trenutačno, vodostaj Save u Zagrebu, petak 4.10.2024. u 15:00 sati iznosi +357 cm i lagano stagnira. Vodostaji rijeke Save u Zagrebu još uvijek su niži od razine za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava (R.O. >+370 cm). Od sutra se očekuje osjetnije opadanje vodostaja rijeke Save na zagrebačkom području, a sa subote na nedjelju 5./6.10.2024. i potpuno povlačenje voda u korito Save.

Od jučer poslijepodne, četvrtak, 3.10.2024. otvorena je ustava Prevlaka putem koje se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Pri ovim vodostajima ne očekuju se nikakve ugroze od poplava duž toka rijeke Save.

Kupa

Nastavlja se stabilizacija i opadanje vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe (Hrvatsko, Selo Kupa) gdje su vodostaji rijeke Kupe opali za više od 1 metra u odnosu na ostvarene maksimalne vrijednosti sinoć oko ponoći.

Danas ujutro, petak, 4.10.2024. od 7:00 sati uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava za karlovačko područje. Trenutačno, vodostaj Kupe u Karlovcu, petak 4.10.2024. u 15:00 sati iznosi +803 cm. Maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu očekuje se danas navečer na razini ipak nešto višoj od +800 cm (815-820 cm) iz razloga jer je jutros oko 7:00 sati proradio preljev na HE Lešće čime rijekom Dobrom stiže dodatnih 50 m3/s dotoka.

Pri ovim vodostajima rijeke Kupe sigurno će doći do kratkotrajnog poplavljivanja dijela županijskih, gradskih i lokalnih cesta na širem karlovačkom području, a biti će ugroženi i najniži dijelovi u prigradskim naseljima Brodarci, Velika Jelsa i Borlin.  Prijašnjih godina pri ovim vodostajima velike ugroze bile su u prigradskim naseljima Logorište, Mala Švarča, Turanj i Mostanje (500-tinjak kuća) koje su krajem 2021. zaštićene nasipima i od tada se na tom području vrši samo prepumpavanje zaobalnih voda.

U koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite grada Karlovca i nadalje se odrađuju sve pripremne radnje za obranu od poplava, uključujući postavljanje vreća s pijeskom u dijelove grada gdje su moguće poplave, a sve kako bi se što više minimalizirale štete.

Od sutra, subota, 5.10.2024. očekuje se osjetnije opadanje vodostaja i relaksacija stanja na karlovačkom području.

Una

Vodostaji rijeke Une narasli su u posljednjih 24 sata za gotovo 1,5 metara. Vrh vodnog vala rijeke Une u Hrv. Kostajnici očekuje se u dane vikenda, tijekom subote/nedjelje 5./6.10.2024. na razini od +350 cm (redovne mjere obrane od poplava).

Još prekjučer tijekom srijede 2.10.2024. je ponovno postavljen sustav montažno-demontažnih barijera u dužini cca 540 metara za zaštitu Hrv. Kostajnice, a koji je prvi put postavljen i testiran u ožujku ove godine.

Pri ovim vodostajima ne očekuju se nikakve značajnije ugroze duž cijelog toka rijeke Une.

Gornja Dobra - Ogulin

Trenutno je najveća ugroza od poplava na području grada Ogulina.

Grad Ogulin je ugrožen od poplavnih voda rijeke Dobre, koja ponire u Đulinom ponoru u centru Ogulina. Na području grada Ogulina nije izgrađen sustav obrane od poplava pa time nije moguće provoditi mjere aktivne obrane od poplava osim uklanjanja naplavina i to nakon prolaska poplave ili dok traje visoki vodostaj u Đulinom ponoru kada se strojno mogu uklanjati naplavine koje se utovaruju u kamione i odlažu na deponiju.

Uslijed ekstremno palih oborina tijekom proteklih 48 sati rijeka Gornja Dobra na vodomjernoj postaji Turkovići bilježi porast od gotovo 3 metra u roku 36 sati i danas, petak 4.10.2024. u 5:00 sati bilježi najviši vodostaj od +333 cm (3. po veličini vodostaj u posljednjih 60 godina). Rijeka Dobra izlijeva se u gradu Ogulinu na mjestu na kojem se i inače redovito izlijeva pri ovako visokim vodostajima, odnosno u slučajevima kada je dotok veći od kapaciteta Đulinog ponora.

Vodostaji na vodomjernoj postaji Dobra Turkovići su opali za  30-ak cm, s time da je još uvijek dotok rijeke Dobre malo veći od kapaciteta Đulinog ponora i dijela koji ide na HE Gojak. Trenutno je na terenu ugroženo 20-ak objekata, poplavljena je DC42 u Ogulinu, ali generalno  situacija je puno povoljnija nego 2017. godine kada je bilo ugroženo 200-tinjak kuća.

U narednim satima očekujemo daljnje opadanje vodostaja rijeke Dobre, a već tijekom sutrašnjeg dana potpunu normalizaciju i povlačenje izlivenih voda na ogulinskom području.

U tijeku je realizacija projekta Retencije Ogulin kojim će se za Grad Ogulin smanjiti rizici od poplavnih voda rijeke Dobre. Projekt se sastoji od brane s pripadajućim objektima u naseljima uzvodno od grada Ogulina kojom će se oformiti prostor za zadržavanje poplavnih voda. Projekt se izvodi u 4 faze. Završene su 1. i 3. faza (evakuacijske građevine na budućoj brani – temeljni ispust, preljev, slapište, te zid za zaštitu ribogojilišta od Vitunjčice). Nedostaje još izvesti branu i zaštitu pruge. Ukupna vrijednost projekta je 30,9 milijuna eura (realizirano kroz OPKK 2014-2020 15,2 milijuna eura), sufinancira se EU sredstvima, a predviđeni dovršetak projekta je kraj 2025. godine.

Neretva

Dotoci zbog ekstremnih oborina koje su pale na slivnom području Neretve u susjednoj BiH u narednim danima bi mogle uzrokovati visoke vodostaje Neretve u Republici Hrvatskoj. Visoki vodostaji mogli bi dosegnuti značajne mjere obrane od poplava na području Metkovića i Opuzena, ali naravno dosta toga   će ovisiti o mogućnosti reguliranja režima tečenja radom hidroelektrana uzvodno u BiH.