Obilazak najvećeg uređaja trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Hrvatskoj

16.07.2024
Obilazak najvećeg uređaja trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Hrvatskoj

U Osijeku je organiziran obilazak Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) vrijedan 50 milijuna eura. Riječ je o jednom od tehnološki najzahtjevnijih objekata vodno-komunalne infrastrukture istoka Hrvatske čija je izgradnja sufinancirana europskim novcem.

Predstavljanju UPOV-a su nazočili ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Elizabeta Kos, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa zamjenikom Davorom Vukmirićem i direktorom Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željkom Kovačevićem, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen te direktor Vodovoda Osijek Marko Eljuga.

UPOV je jedan od najvećih europskih projekata na području Grada Osijeka. Sufinancirala ga je Europska unija sa 73%. Ostatak je nacionalna komponenta, od čega su po 10% osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije te Hrvatske vode, a 7% Grad Osijek i Općina Čepin, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić pozdravljajući okupljene.

„Ovo je najveći pročistač otpadnih voda trećeg stupnja u Hrvatskoj koji uključuje biološko i mehaničko pročišćavanje te taloženje prije ispusta u Dravu. Ono što je najbitnije, da mi na ovaj način štitimo našu rijeku Dravu, rijeku s kojom se Osječani ponose, uz koju naš grad živi i uz koju gradimo jednu od najdužih šetnica u ovom dijelu Europe.“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić.

Kapacitet UPOV-a iznosi 170.000 ES (ekvivalent stanovnika), a čini ga čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 m2. U njemu se pročišćavaju otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde.

„Imamo priliku pozdraviti i obilježiti na dostojanstven način ovu veliku i važnu investiciju koja u sebi sažima neke od najvažnijih ciljeva hrvatske Vlade, a koje ostvaruje u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave, tvrtkama, partnerima, građanima. Riječ je o najvećem objektu s trećim stupnjem pročišćavanja u Hrvatskoj trenutno koji radi. To znači da se tu odvijaju 3 stupnja zaštite pročišćavanja i da je voda koja se vraća u ovaj naš biser, u rijeku, izvanredne kvalitete.”, rekla je nakon obilaska UPOV-a ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković.

„Prije 25 godina, ovdje je bilo minsko polje, tu je bila linija razgraničenja. I evo, sa odmakom od 25 godina možemo reći da ovdje vidimo čudo koje je napravljeno u gradu Osijeku.“, istaknuo je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

„Na ovom mjestu gdje su bile mine, niknuo je iznimno funkcionalan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji će značiti čišću rijeku Dravu. Isto tako bih rekao sve ono što čini naše resorno ministarstvo, kao i Hrvatske vode, to je da nam i rijeke budu čiste, da nam okoliš i priroda budu čišći. Pa evo, svima zainteresiranima ujedno ću reći da smo dovršili uređaj za pročišćavanje voda u Pitomači, u Virovitici, gradi se u Slatini, radimo UPOV u Belišću, radi se u Petrijevcima i evo, dovršen i u funkciji ovdje u Osijeku. To su velike stvari za naše građane.“, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Kako radi najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj okupljenima je predstavio direktor Vodovoda Osijek Marko Eljuga. Naime, Osječki Vodovod od 1. ožujka upravlja UPOV-om, a rezultati su, prema riječima gradonačelnika Radića, iznad očekivanja i po kakvoći vode i po količini proizvedene toplinske i električne energije.