Češko-hrvatska suradnja na području vodnokomunalnog sektora

22.09.2023
Češko-hrvatska suradnja na području vodnokomunalnog sektora

Nakon suradnji sa Švicarskom ambasadom, Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u RH, Veleposlanstvom Izraela u RH, Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Hrvatsko društvo za zaštitu voda je u travnju 2017. godine započelo niz vrlo uspješnih suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke. Nastavilo se u sličnom tonu prezentacijom češkog vodnokomunalnog sektora 2018. i 2019. godine, a 20. rujna ove godine po četvrti put je omogućena razmjena iskustava čeških i hrvatskih tvrtki, uz pomoć domaćina Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Veleposlanstva Republike Češke, Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke i Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke.

Nakon uvodnog govora Zorana Nakića, koji je kao član Vijeća Hrvatskog društva za zaštitu voda u ime predsjednice HDZV-a Mare Pavelić, pozdravio sve prisutne, uslijedile su pozdravne riječi generalnog direktora Hrvatskih voda  Zorana Đurokovića, Veleposlanika Republike Češke, Nj. E. Milana Hovorke, ravnatelja Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke Martina Pospišila te ravnateljice Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH Elizabete Kos.

S obzirom na sve veća ulaganja Republike Hrvatske u vodnokomunalni sektor, jedan od ključnih uvjeta je i posjedovanje kvalitetne tehnologije kojom će se to postići. Ovaj skup je jedan od motivirajućih faktora za razmjenu iskustava u tome, s obzirom da su predstavljene tvrtke ponudile zaista široki spektar raznih usluga – od proizvodnje specijalnih pumpi, sanitarne elektronike, razvoja softverskih rješenja, do savjetovanja u području graditeljstva, upravljanja vodama i okolišem.

Kraj skupa bio je rezerviran za predstavljanje češke grupacije vodovoda i kanalizacija, SOVAK-a, kratku prezentaciju nadolazeće 4. međunarodne konferencije „Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima“ te druženje i poslovne razgovore.