Prognoza i stanje vodostaja

19.05.2023
Prognoza i stanje vodostaja

Oborine u protekla 24 sata

U protekla 24 sata pale su zanemarive ili nikakve količine oborina.

TRENUTAČNO STANJE OBRANE OD POPLAVA 19.5.2023. U 9:00 SATI

Izvanredno stanje:

Korana - Karlovac; Kupa - Farkašić

Izvanredne mjere:

Česma - Česma ušće; Kupa - Karlovac; Lika - Selište (AVS); Sava - Jasenovac; Črnec - Ustava Črnec; Una - Hrvatska Kostajnica

Redovne mjere:

Česma - Čazma; Drava - Belišće;  Glina - Vranovina, Glina; Ilova - Veliko Vukovje; Mura - Mursko Središće, Goričan; Odra - Odra; Sava - Crnac, Ustava Trebež; Vučica - Jelengrad; Derivacijski kanal Črnec-Lonja - CS Lonja; Kanal Obžev - Stružec; OK Kupa-Kupa - Donja Kupčina; Retencija Lonjsko Polje - Brezovica, Ustava Trebež; Spojni kanal ZLGČ - Poljanski Lug

Pripremno stanje:

Bednja - Tuhovec; Donja Dobra - Lešće toplice; Drava - Botovo, Novo Virje Skela, Vrbovka, Moslavina, Donji Miholjac, Osijek; Dunav - Batina, Aljmaš, Dalj; Glina - Široka Rijeka; Glogovnica - Koritna; Korana - Slunj uzvodni, Veljun, Velemerić; Kupa - Jamnička Kiselica; Mala Neretva - Opuzen ustava nizv.; Mrežnica - Juzbašići; Odra - Sifon Odra; Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak, Stara Gradiška, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Županja; Sunja - Sunja; Vuka - Vuka; Akumulacija Bačica - Bačica; LK Orljava-Adžamovka - Staro Petrovo Selo; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka, Vrbovljani 1; Retencija Lonjsko Polje - CS Šašna Greda; Retencija Mokro polje - Mlaka; Retencija Trstik - Bročice;  Vransko jezero - Pakoštanski most; Županijski kanal - Vaška, Rušani

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Una – HRVATSKA KOSTAJNICA

Vodostaj rijeke Une na kostajničkom području opao je za više od pola metra u odnosu na najvišu razinu od +499 cm prekjučer 17.5.2023.

Trenutačni vodostaj rijeke Une, 19.5.2023. u 10:00 sati na vodomjernoj postaji Hrvatska Kostajnica iznosi +435 cm s tendencijom daljnjeg opadanja od 2-3 cm/sat. U idućih 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici opadne za još otprilike 60-70 centimetara.

Danas ujutro 19.5.2023. od 7:30 sati ukinuto je izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice. Na snazi ostaju izvanredne mjere obrane od poplava, koje bi mogle biti ukinute sutra ujutro.

Kupa - KARLOVAC

Vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom području opali su za više od 60 cm u odnosu na ostvarenu najvišu razinu 18.5.2023. u 2:00 sata.

Trenutačni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu, 19.5.2023. u 10:00 sati iznosi +781 cm s tendencijom daljnjeg opadanja od 3 cm/sat. U idućih 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu za još otprilike 80-ak centimetara. Već danas u večernjim satima očekuje se spuštanje vodostaja rijeke Kupe ispod razine od +750 cm i ukidanje izvanrednih mjera obrane od poplava na području grada Karlovca.

Potpuno povlačenje poplavnih voda na karlovačkom području potrajati će još par dana.

Kupa - PETRINJA

Na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava.

Trenutačni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić za petrinjsko područje 19.5.2023. u 9:00 sati iznosi +976 cm, s očekivanim maksimalnim vodostajem na razini +980 cm večeras, što je izuzetno blizu razine rekordnih +988 cm iz 2014. godine.

Potrebno je naglasiti kako su ovo izuzetno visoki vodostaji rijeke Kupe na petrinjskom i sisačkom području koji će izazivati velike pritiske na nasipe, kao i privremene sustave za zaštitu od box barijera i vreća s pijeskom. Iz tog razloga danas i u dane vikenda biti će potreban veliki oprez, vršiti stalni pojačani obilazak dionica te promptno reagirati u slučaju bilo kakvih incidenata i kritičnih situacija, kakva je primjerice bila jučer u Galdovu.

Očekivano značajnije opadanje vodostaja rijeke Kupe i relaksacija pritiska na nasipe na petrinjskom području očekuje se tek od ponedjeljka 22.5.2023.

Naravno, u uvjetima ovako visokih vodostaja rijeke Kupe očekuje se plavljenje prometnica te veći broj objekata u nebranjenom području neposredno uz obale rijeke Kupe duž cijelog poteza od Jamničke Kiselice do Petrinje.

Sava - Sisak

Trenutačni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Crnac 19.5.2023. u 10:00 sati iznosi +727 cm. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Jučer, 18.5.2023.godine u 7:30 sati od strane vodočuvarske službe na ranije izgrađenom privremenom sustavu obrane od poplava na području Galdova (Sisak) uočena je pojava istjecanja u podnožju postavljenih box-barijera, a uslijed hidrauličkog sloma tla došlo je do iznošenja čestica i ispiranja podložnog tla te je u vrlo kratkom vremenu, bez mogućnosti intervencije, došlo do slijeganja 5 m box-barijera uslijed čega je u 8:20 sati nakon ulaska savskih voda došlo do plavljenja područja na kojima se nalazi Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, uz nekoliko drugih udruga i praznih skladišta Crvenog križa. Postavljeni privremeni sustav obrane od poplava je bio trasiran prema mogućnostima žurnih radova sanacije nakon pojave razornog potresa i dovršen u siječnju 2021.godine te nije bilo mogućnosti za provedbu geomehaničkih istražnih radova kojima bi se utvrdila struktura tla ispod trase privremenog sustava te je isti bio izgrađen u području s većom količinom pjeskovitog materijala i gdje je uslijed pojave likvefakcije bila narušena stabilnost temeljnog tla. Na zatvaranju prodora bilo je angažirano 150 ljudi, od čega 100 pripadnika Hrvatske vojske te se nakon zatvaranja prodora pristupilo ispumpavanju vode s poplavljenog područja.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro 15.5.2023. otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Prognoza danas, 19.05.2023.Prognoza danas, 19.05.2023.
Prognoza sutra, 20.05.2023.Prognoza sutra, 20.05.2023.

Prognoza oborina u narednih 7 dana

U narednih 7 dana očekuju nas puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama u odnosu na prethodnih 7 dana.

Ipak, s obzirom na ostvarene izuzetno visoke vodostaje, potpuna stabilizacija i normalizacija vodostaja u Republici Hrvatskoj potrajati će još 15-ak dana.

PROGNOZA HRVATSKA – Danas, petak 19.5.2023.

U unutrašnjosti pretežno oblačno i mjestimice može pasti malo kiše. Od sredine dana izgledno je smanjenje naoblake s istoka, a lokalno su mogući pljuskovi. Ujutro ponegdje magla. Na Jadranu djelomice, prema jugu i pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Duž obale slaba i umjerena bura, u početku podno Velebita još i jaka, a u Dalmaciji popodne vjetar s mora. Najviša dnevna temperatura zraka u kopnenim krajevima od 15 do 20, na moru od 20 do 24 °C.

PROGNOZA HRVATSKA – Sutra, subota 20.5.2023.

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Osobito više oblaka bit će na Jadranu, a najviše sunčana vremena na istoku Hrvatske. Mjestimična kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, očekuju se ponajprije na zapadu unutrašnjosti te većem dijelu Jadrana. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. Vjetar slab i umjeren istočni i sjeveroistočni. Na Jadranu i bura, podno Velebita i jaka, a u Dalmaciji u okretanju na jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 14, na Jadranu od 14 do 19 °C. Najviša dnevna između 20 i 25 °C.