Hrvoje posjetio prvi geopark Hrvatske - Papuk i razveselio mališane Brestovca

18.05.2023
Hrvoje posjetio prvi geopark Hrvatske - Papuk i razveselio mališane Brestovca

U suradnji Hrvatskih voda i Javne ustanove Parka prirode Papuk, 15. svibnja su održane edukativne radionice za učenike OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu, posvećene zaštiti i očuvanju voda i vodotoka, kojih je oko 100 kilometara u parku prirode i pridruženim područjima ekološke mreže Natura 2000 HR2001329 Potoci oko Papuka. Područje Parka prirode predstavlja geološki najraznolikije područje u ovom dijelu Hrvatske, pa je park 2007. godine postao prvi geopark Hrvatske, član je Europske mreže geoparkova i UNESCOve svjetske mreže geoparkova.

U velikoj dvorani osnovne škole za pedesetak učenika prvih, drugih i trećih razreda i njihove učiteljice Maju Siluković, Gordanu Drabik, Dubravku Vulić i Ivanu Terman održane su edukativne prezentacije u cilju očuvanja voda koje doprinose bioraznolikosti šireg područja parka i čine važan segment geološke, povijesne i kulturne baštine kraja. Učenicima su predstavljene edukativne slikovnice Hrvatskih voda kroz avanture Hrvoja, koji je vođen perom autorice Marije Vizner djeci ispričao priče o zaštiti voda, klimatskim promjenama, onečišćenjima i očuvanju voda te podijelio savjete kako vodu mogu štedljivo i održivo svakodnevno upotrebljavati u domu i školi. Hrvoje je odmah osvojio dječja srca, pa su pažljivo pratili njegov put od barice do domaćinstva i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Rasprava o pojedinim pitanjima, odgovori i ponavljanje naučenog kroz igru s Hrvojem, učenike je ponukalo da odmah prelistaju primjerke slikovnica koje su dobili na poklon.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Stručni voditelj parka prirode Goran Radonić predstavio je vrlo zanimljive edukativne materijale namijenjeni djeci u kojima se pojavljuje i maskota – amonit, mali zanimljiv primjerak izumrlih glavonožaca, nalik poznatijem danas živućem Nautilusu. Zajednička fotografija s Hrvojem i predavačima, označila je kraj prvog dijela radionice, nakon kojeg je uslijedio terenski dio u dvorišnom prostoru škole. Na igralištu škole biolog parka prirode Marko Doboš postavio je uzorke vode iz obližnjeg vodotoka Orljavice, oko kojih su se rasporedili učenici u potrazi za živim bićima. Iako je vodotok nabujao i zamutio se od obilnih kiša koje su padale prethodnih dana, voda se činila čistom, što su potvrdili i pronalasci raznih ličinki vodencvjetova, tulara, komaraca, malih pužića i dugačkih „glista“. Na opće veselje, pronađena je i mala ribica. Uz kratko predavanje o živom svijetu vodotoka na području parka završena je zanimljiva radionica, a učenici su sve predavače pozdravili gromoglasnim pljeskom i pozdravom sa željom da im ponovo dođemo ispričati pokoju zanimljivu priču o vodama i geo-bioraznolikosti predivnog parka.

Slika 3Slika 3
Slika 4Slika 4

Po završetku radionice posjetili smo geo-info centar u Voćinu u kojem smo se susreli sa sabljastom mačkom, divovskom hobotnicom, miocenskim psinama, realističnom glavom T. rexa (Tyrannosaurus rex), a upoznali smo i malog amonita koji nas je u 6D kinu proveo kroz prošlost Zemlje staru 600 milijuna godina, pa sve do velikog praska u svemiru. Kroz multimedijalni centar s brojnim edukativnim i animiranim sadržajima doznali smo kakva je bila uloga vode u nastanku života na Zemlji, prajuha u kojoj se prije otprilike 3,7 milijardi godina javio prvi život, a pogeldali smo i animacije o vulkanima, potresima, živim svijetom i ljudskim tragovima prošlosti. Voda je bila važan segment prošlosti Zemlje, a važan je i danas. Stoga vode treba čuvati, štedjeti i odgovorno se odnositi prema svim resursima planeta, poruka je to na kraju ovog posjeta PP Papuk. Zaštita okoliša i očuvanje voda na području parka biti će daljnja briga i Hrvatskih voda i javne ustanove, kao i svih stanovnika, osobito mladih koji su ovom edukacijom dobili bolji uvid u vrijednosti i baštinu kraja, kojim dominira gorje Papuk.