Prognoza i stanje vodostaja

16.05.2023
Prognoza i stanje vodostaja

Oborine u protekla 24 sata

U protekla 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Republike Hrvatske u prosjeku između 10 i 35 mm.

Najmanje oborina (do 5 mm) palo je na području Istre i sjeverne Hrvatske.

Najviše kiše palo je na području Gorske Hrvatske: Zavižan 48 mm, Ogulin 45 mm, Slunj 38 mm, Gračac 24 mm. Znatne količine pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini na slivu rijeke Une (Bihać 38 mm) te slivu Neretve (Mostar 31 mm).

 

TRENUTAČNO STANJE OBRANE OD POPLAVA 16.05.2023. U 12:00 SATI

Izvanredne mjere:

Ilova - Veliko Vukovje; Una - Hrvatska Kostajnica; Sava - Jasenovac

Redovne mjere:

Česma - Pavlovec; Ilova - Garešnica; Kupa - Farkašić; Sava - Ustava Trebež; Črnec - Ustava Črnec; Derivacijski kanal Črnec-Lonja - CS Lonja; Retencija Lonjsko Polje - Ustava Trebež; ZLK Biđ polja - Đakovo, Topolje; Županijski kanal – Rušani

Pripremno stanje:

Česma - Česma ušće; Donja Dobra - Lešće toplice; Drava - Donji Miholjac, Osijek; Dunav - Batina, Aljmaš, Dalj; Glina - Široka Rijeka, Vranovina; Glogovnica - Koritna; Ilova - Maslenjača; Korana - Slunj uzvodni, Veljun, Velemerić, Karlovac; Krka - Knin; Kupa - Karlovac, Jamnička Kiselica; Kupčina - Lazina brana; Mura - Mursko Središće; Odra - Sifon Odra, Odra; Sava - Rugvica, Dubrovčak, Crnac, Stara Gradiška, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod; Sunja - Sunja; Vuka - Vuka;  Zelina - Božjakovina; Akumulacija Bačica - Bačica; LK Orljava-Adžamovka - Staro Petrovo Selo; OK Kupa-Kupa - Donja Kupčina; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Retencija Mokro polje - Mlaka; Spojni kanal ZLGČ - Poljanski Lug; Županijski kanal - Vaška

Otuča - GRAČAC

Najviši vodostaj rijeke Otuče u Gračacu dosegnuo je +236 cm prekjučer 14.5.2023. u 19:00 sati, što je bilo za 36 cm više od ikada zabilježenog.

Bilo je poplavljeno 60-ak kuća.

Trenutni vodostaj rijeke Otuče u Gračacu 16.5.2023. u 11:00 sati iznosi +124 cm. Vodostaj je opao za više od metra i rijeka Otuča se povukla u svoje korito.

U narednim satima očekuje se daljnje lagano opadanje vodostaja rijeke Otuče i postepeno povlačenje poplavnih voda na području Gračaca.

Zrmanja - OBROVAC

Najviši vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu dosegnuo je +302 cm je jučer 15.5.2023. u 08:45 sati, što je bilo za 40 cm više od ikada zabilježenog.

Do jutros je vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu opao za više od pola metra.

Jučer u večernjim satima stvorili su se uvjeti za crpljenje poplavnih voda. Crpljenje se obavlja s 4 crpke velikog kapaciteta te desetak manjih crpki.

U narednim satima očekuje se daljnje lagano opadanje vodostaja rijeke Zrmanje na području Obrovca.

Kupa - PETRINJA

Na lokaciji u Novoj Drenčini jučer 15.5.2023. je izvedeno proširenje i nadvišenje otprije postavljenog privremenog nasipa od vreća sa pijeskom na najjužnijoj dionici prilazne ceste desnom kupskom nasipu na ukupnoj dužini od cca 400 m. Radove na punjenju i postavljanju vreća izvode pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske (ukupno 200 vojnika, raspoređeni u dvije smjene po 100 vojnika).

Kupa - KARLOVAC

S obzirom na nove očekivane oborine na slivu rijeke Kupe tijekom današnjeg, a i sutrašnjeg dana doći će do dodatnog porasta vodostaja rijeke Kupe u Karlovcu. Maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu tijekom noći sa srijede na četvrtak 17./18.5.2023.

Una – HRVATSKA KOSTAJNICA

Od jučer ujutro u 6:00 sati 15.5.2023. na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Uni vezano za vodomjer Hrvatska Kostajnica. Trenutni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici 16.5.2023. u 12:00 sati iznosi +445 cm i dalje je u porastu.

U suradnji s Hrvatskom vojskom postavljaju se zečji nasipi od vreća za zaštitu kuća u neposrednoj blizini rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, te tzv. „negativni“ bunari oko slivnika i šahtova za sprečavanje plavljenja ulica na mjestima gdje rijeka Una prodire kroz kanalizacijski sustav.

Sava

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od jučer ujutro 15.5.2023. otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Danas 16.5.2023. u 12:30 sati uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Savi vezano za vodomjer Jasenovac.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Prognoza oborina u narednih 7 dana

U narednih 7 dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Glavnina oborine očekuje se danas tijekom utorka 16.5.2023. pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima.

Prognozirane obilne oborina na području Gorskog kotara, Like te kontinentalnog dijela Hrvatske danas tijekom dana 16.5.2023., a tijekom noći i na području južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Zbog vodom zasićenog podzemlja te novih oborina i dalje postoji mogućnost poplavljivanja krških polja.

Od sutra i pogotovo prekosutra, četvrtka 18.5.2023. ipak slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.

Slika 3Slika 3
Slika 4Slika 4

PROGNOZA HRVATSKA – Danas, utorak 16.5.2023.

Promjenjivo, mjestimice i pretežno oblačno s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje će biti obilne oborine, osobito u središnjim i gorskom predjelima. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni i istočni vjetar, na krajnjem istoku i jugoistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u Dalmaciji jugo. Najviša dnevna temperatura između 18 i 22, u središnjim i gorskim krajevima od 12 do 17 °C.

 

PROGNOZA HRVATSKA – Sutra, srijeda 17.5.2023.

Promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, ponajprije u gorju mjestimice i obilnijom. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana u Dalmaciji te popodne u Slavoniji i Baranji. Vjetar većinom umjeren, u središnjim predjelima prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita lokalno s olujnim udarima, a u Dalmaciji jugo, krajem dana u okretanju na buru. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, u gorju malo niža. Najviša dnevna između 13 i 18, na Jadranu od 19 do 22 °C.