Održana radionica za sudionike Parlamenta mladih sliva rijeka Save i Scheldt

27.04.2023
Održana radionica za sudionike Parlamenta mladih sliva rijeka Save i Scheldt

U okviru studijskog putovanja projekta Can you hear our rivers? i suradnje između Parlamenta mladih sliva Save (Savska komisija) i Parlamenta mladih sliva rijeke Scheldt,  u Hrvatskim vodama je 26. travnja održana radionica za dvadesetak mladih sudionika iz Nizozemske, Belgije, Francuske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tijekom sedmodnevnog putovanja u Hrvatskoj predstavnici dvaju Parlamenta mladih posjetili su Zagreb, Rafting centar u Primišlju na Mrežnici, akvarij slatkovodnih riba „Aquarium“ u Karlovcu, Ured Savske komisije, PP Lonjsko polje  i Hrvatske vode. Zanimljiv i edukativan program obuhvaćao je prezentacije i obilaske na kojima su mladi razmijenili iskustva i znanje te se upoznali s projektima i aktivnostima tvrtki i primjerima prakse povezanih uz temu studijskog putovanja: Utjecaj klimatskih promjena na sliv Save i Scheldt.

U Hrvatskim vodama prezentacije su održali Tomislav Novosel i Marija Vizner te upoznali mlade s organizacijom sustava obrane od poplava u Hrvatskoj, projektom VEPAR – negrađevinskim mjerama za smanjenje rizika od poplava te je predstavljen i dječji program Hrvatskih voda. Prezentaciju je održao i Bernard Beeuwkes iz Nizozemske s temom Biljke i drveće za budućnost, odnosno uloge vegetacije i ozelenjavanja gradova u smanjenju posljedica klimatskih promjena. Brojna pitanja postavljena predavačima pokazala su velik interes mladih za prezentirane teme, a svoje zadovoljstvo pokazali su pljeskom i pohvalama.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Također, prezentirani su i edukativni sadržaji i materijali dječjeg programa Hrvatskih voda te je prikazana simulacija poplave s negrađevinskim mjerama na maketi, a mladi su posjetili i Glavni centar obrane od poplava te saznali kako se prati vodostaj rijeka i provodi obrana od poplava. Posebno su ih zanimali vodostaji rijeka koje su posjetili u okviru studijskog putovanja Hrvatskom. Posjet je završio zajedničkom fotografijom i podjelom poklona za sudionike, a Hrvatske vode su donirale i poklone za pobjednike kreativnih radionica kojima će se zaključiti ovo studijsko putovanje.

Projekt je pokrenut u okviru programa ERASMUS+ i podržan je od Europske unije. Provodi se tijekom dvije godine tijekom kojih će sudionici učiti jedni od drugih, raspravljati, razmjenjivati informacije, upoznati znanstvenike i kreatore politika, razviti suradnju između mladih dionika društva, izgraditi kapacitete i istražiti pitanja vezana uz okoliš i klimatske promjene.