Obilazak radova na sanaciji klizišta na rijeci Uni u naselju Kuljani

13.04.2023
Obilazak radova na sanaciji klizišta na rijeci Uni u naselju Kuljani

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima obišli su radove na sanaciji klizišta na rijeci Uni u mjestu Kuljani Općina Dvor i izgradnji obaloutvrde u duljini od 220 metara. 

Obilasku su prisustvovali i zamjenica župana Mirjana Oluić, pročelnica UO za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te načelnik općine Dvor Nikola Arbutina.

Nakon razornog potresa, tijekom 2021. godine primijećeni su odroni na lijevoj obali Une u mjestu Kuljani koji su s vremenom proširili na duljinu oko 15 metara. Potrebno je učvrstit obalu i Hrvatske vode trenutno grade obaloutvrdu duljine 220 metara. Nakon izgradnje utvrdit će se obala i osigurati sigurno prometovanje državnom cestom koja spaja Hrvatsku Kostajnicu i Dvor. Na ovaj način posebno će se osigurati i sigurnost za stanovnike koji žive doslovno preko puta ceste u mjestu Kuljani“, rekao je župan Celjak.

Ovaj projekt vrijedan 1,4 milijuna eura financiran je iz Fonda solidarnosti te je  preduvjet Hrvatskim cestama za nadogradnju i obnovu jedine državne ceste koja vodi prema Dvoru. Planirani završetak radova je 30. lipanj 2023. godine.

Kako bi se spriječilo dodatno urušavanje lijeve obale uslijed stalnih naknadnih potresa, jakih oborina i erozijskog djelovanja visokih voda rijeke Une u naselju Kuljani, Hrvatske vode izradile su projekt i krenule u stabilizaciju obale i obalnog pojasa.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Obala ne bi izdržala jer imamo veliku visinsku razliku prema rijeci Uni i prije ili kasnije ovo klizište bi se dodatno aktiviralo i jedina državna cesta prema Dvoru doslovno bi završila u Uni, a i s mogućnošću da lokalne kuće stradaju. Stoga gradimo obaloutvrdu koja mora biti od kamenog materijala. Ovdje će se ugraditi oko 22 tisuće kubika kamena, jer je rijeka Una jako brza, u ovom dijelu se čak i podriva te moramo učiniti sve da se učvrsti i stabilizira cijeli obalni pojas kako bi kolege iz Hrvatskih cesta mogli nastaviti nadogradnju i konačno obnoviti cestu. Samo u zaštitu od štetnog djelovanja vode ulaže se 28 milijuna eura i vjerujem da će se sva sredstva iskoristiti do 30. lipnja“, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina zahvalio je županu i direktoru Hrvatskih voda što su odmah nakon potresa i pojave ovog klizišta reagirali i prijavili projekt na Fond solidarnosti.

Kod velikih vodostaja rijeke Une državna cesta D 47 bude potopljena na 6 mjesta. Naročito je kritično u Kuljanima koji su dva puta godišnje odsječeni i od pravca Hrv. Kostajnice i od pravca Dvora. Ovim radovima konačno ćemo dobiti mogućnost prometovanja cijelo vrijeme“, rekao je načelnik Arbutina.

Ovo nije jedino gradilište na području županije koje se financira iz Fonda solidarnosti, a koje provode Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ugovoreno je 15 gradilišta koja su sva aktivirana i na svim se tim mjestima užurbano radi.