Radni sastanak u Ličko-senjskoj županiji

31.01.2023
Radni sastanak u Ličko-senjskoj županiji

Na poziv župana Ličko-senjske županije u Gospiću je održan radni sastanak na temu ulaganja u Ličko-senjsku županiju.

Sastanku su nazočili župan Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, zamjenik župana Milan Uzelac, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić, direktor VGO za slivove sjevernoga Jadrana Gordan Gašparović, voditelj Sektora korištenja voda Đino Zmijarević, voditeljica Vodnogospodarske ispostave za male slivove „Lika, Podvelebitsko primorje i otoci“ Lidija Pernar te gradonačelnici i načelnici općina s područja Ličko-senjske županije i predstavnici Javnih isporučitelja vodnih usluga s područja Ličko-senjske županije.

Na sastanku su obrađene mnogobrojne teme vezane za vodnu problematiku za svaki grad i općinu pojedinačno, a odnosile su se na stanje izrade projektne dokumentacije za smanjenje rizika od poplava, ulaganja u sustave javne vodoopskrbe, smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, vodoistražne radove, ulaganja u sustave javne odvodnje, projekte navodnjavanja te projekte koji se sufinanciraju EU sredstvima.

Istaknuto je kako su Hrvatske vode svjesne potreba za dodatnom pomoći u razvoju vodno-komunalne infrastrukture na području Ličko-senjske županije, osobito rješavanje pitanja vodoopskrbe. Vezano uz problematiku vodoopskrbe u općini Brinje provedeni su dodatni istraži radovi i ugovoreni radovi za izgradnju vodospreme. Do ljeta se očekuje realizacija radova vezanih za vodospremu za područje Brinja u vrijednosti gotovo 7 milijuna kuna koja je započela prije nešto manje od dvije godine.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Nedavno je potpisan i sporazum u Rakovici koji treba omogućiti dovođenje vode i u područje Ličko-senjske županije kako bi se osigurale dodatne količine voda i smanjili pritisak na jezero Kozjak u sklopu NP Plitvička jezera.

Dodatno je razmotrena i situacija razvoja projekta aglomeracije Plitvička jezera kako bi se konačno riješilo prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda nacionalnog parka. Vrijednost projekta iznosi cca 400 milijuna kuna, odnosno cca 50 milijuna eura, a projekt se planira sufinancirati EU sredstvima iz novog programskog razdoblja.

Govorilo se i o EU projektu aglomeracije Novalje ukupne vrijednosti 310 milijuna kuna koji je u provedbi, a čiji završetak se očekuje tijekom ove godine te o ostalim manjim, ali jednako značajnim mnogobrojnim investicijama na području svih gradova i općina po cijeloj županiji.

Župan Petry je u ime Ličko-senjske županije uputio je riječi zahvale predstavnicima Hrvatskih voda na dosadašnjoj i budućoj uspješnoj suradnji te istaknuo kako će Županija u suradnji sa svim gradovima i općinama i dalje aktivno sudjelovati u pripremi i realizaciji projekta na području županije. Posebno je zahvalio Hrvatskim vodama i Gradu Gospiću na uspješnoj suradnji kako bi se izvršilo uređenje obale rijeke Novčice i njezinog okoliša te na pripremi dokumentacije za izgradnju retencije na području Pazarišta i Brušana kojima bi se spriječile poplave rubnih naselja na području Gospića.