15. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije

14.10.2022
15. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije

U Opatiji se od 12. do 15. listopada održava jubilarni 15. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije sa ovogodišnjom temom „Geodezija i vode". Simpozij se tradicionalno održava svake godine i cilj mu je prikazati aktualna dostignuća geodetske struke u Hrvatskoj i Europi.

Organizira ga Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije u suradnji s Europskim vijećem geodeta i Organizacijom za europsko istraživanje prostornih podataka kao najveći stručni skup iz područja geodezije i geoinformatike u Republici Hrvatskoj.

Na simpoziju sudjeluje i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović koji je istaknuo kako u današnje vrijeme kada je temeljni uvjet života pod velikim utjecajem klimatskih promjena, prirodnih katastrofa i brojnih kriza, upravljanje vodama predstavlja pravi izazov.

Predstavio je i EU projekt „Multisenzorsko  zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjena rizika od katastrofa“ ukupne vrijednosti 135 milijuna kuna koji je rezultat suradnje Hrvatskih voda, Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. „Postojanje odgovarajućih prostornih podataka je osnovni preduvjet za adekvatnu procjenu stanja, odnosno izloženosti određenog područjima rizika od poplava, izradu planova za prevenciju utjecaja rizika.“ naglasio je Dujmović.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Ovogodišnji Simpozij održava se po hibridnom modelu što znači da se predavanjima može prisustvovati uživo u kongresnom centru u Opatiji, ali i putem live streaminga svih događanja Simpozija.

Kroz različite diskusije i panele, te brojne razgovore s pozvanim gostima, analizira se uloga geodeta u poboljšanju upravljanjem i uporabom voda, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini.