Obilazak radova izgradnje privremenog sustava obrane od poplava naselja Brodarci

11.10.2022
Obilazak radova izgradnje privremenog sustava obrane od poplava naselja Brodarci

U Brodarcima kod Karlovca započeli su radovi punjenja pijeskom box barijera, a kako bi se spriječila plavljenja naselja Brodarci. Hrvatske vode pristupile su izradi planske dokumentacije, a nakon geodetskog snimanja terena odabrana je optimalna trasa privremenog sustava obrane od poplava naselja Brodarci na kojoj su danas započeli radovi punjenja pijeskom box barijera.

Privremeni sustav obrane od poplava u Brodarcima obišli su županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Planska vrijednost radova na izgradnji privremenog sustava obrane od poplava u Brodarcima je 3,8 milijuna kuna s PDV-om.

„Uoči Međunarodnog dan smanjenja prirodnih katastrofa, ovaj današnji čin je dobar povod za okupljanje. Od 2014. godine, Karlovačka županija imala je 18 proglašenja prirodnih nepogoda i jednu katastrofu – potres. Živimo u razdoblju kada su vremenski ekstremi, nažalost, sve učestaliji. Zahvaljujem Vladi RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, nadležnim ministarstvima, Hrvatskim vodama, a i sustavu civilne zaštite. Bez njihove pomoći danas ne bismo bilježili niti ovaj privremeni sustav obrane od poplava, niti projekt koji se gradi, unatoč svim preprekama na koje nailazimo, od zaštite okoliša, složenih imovinsko – pravnih odnosi te povećanja cijene izgradnje.“ istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

„Napravit ćemo privremeni sustav obrane od poplava koji treba odoljeti velikim vodnim valovima Kupe, ali i omogućiti da u miru krenemo s gradnjom trajnog nasipa za zaštitu Brodarac. Za mjesec dana izaći će natječaj. Vrijednost projekta je 45 milijuna kuna, vrijeme izgradnje 30 mjeseci. U to vrijeme radit ćemo po segmentima, a ovaj privremeni sustav će idućih nekoliko godina štititi područje Brodaraca.“ izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Podsjetimo, tijekom mjeseca rujna 2022. godine ostvarene su rekordne količine oborina na području Gorskog kotara. Posljedično tome zabilježeni su i rekordni vodostaju rijeke Kupe u svom gornjem toku, ali i vrlo visoki vodostaji na nizvodnom dijelu (Brodarci).

U jutarnjim satima 18. rujna 2022. ostvaren je maksimalni vodostaj na vodomjernoj postaji Kupa Karlovac (+804) što je rezultiralo izlijevanjem rijeke Kupe iz korita i plavljenje poljoprivrednih površina, dvorišta te dva stambena objekta u Brodarcima.