Edukativne slikovnice odlaze u 22 države svijeta!

27.05.2022
Edukativne slikovnice odlaze u 22 države svijeta!

U srijedu 25. svibnja su državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Elizabeta Kos, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te zamjenici generalnog direktora Davor Vukmirić i Valentin Dujmović simboličnom predajom poštanskih paketa Hrvoju obilježili početak projekta pod nazivom „Hrvoje iz zavičaja – očuvanje voda i običaja“, kojega su inicirale Hrvatske vode uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Projektom se u 22 države svijeta učiteljima nastave hrvatskoga jezika i kulture u inozemstvu, doniraju kompleti kojega čine četiri edukativne slikovnice: „Život uz rijeku – poplave“, „Voda izvor života – zaštita voda“, „Voda i čovjek – korištenje voda“ i „Nova Hrvojeva zgoda: od otpadne – čista voda!“. Tako će poštom, Hrvoje poslati slikovnice učiteljima u Argentini, Australiji, Austriji, Belgiji, Nizozemskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Švicarskoj, Čile, Irsku, Norvešku, Kanadu, Poljsku, Južno Afričku Republiku, Rumunjsku, Srbiju, Njemačku, Italiju, Ukrajinu i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Po dostavi slikovnica očekuju se povratne informacije učitelja i razvijanje suradnje na daljinu kroz brojne aktivnosti (crteže, pjesmice o vodi, fotografije voda, prijevode slikovnica, pitanja o vodi njihovog podneblja, projekata očuvanja voda i dr.).

Projekt „Hrvoje iz zavičaja – očuvanje voda i običaja“ je iniciran kroz dječji edukativni program sa željom uspostavljanja suradnje s Hrvatima izvan domovine i njegovanja hrvatske tradicije, jezika i kulture, kao i podizanja svijesti o potrebi očuvanja voda na globalnoj, ali i nacionalnoj razini država svijeta. Voda je univerzalni medij i ne poznaje granice, a potrebna je svima na planetu. Temeljna pitanja njezinog očuvanja, zaštite, dostupnosti i održivog korištenja, jednaka su u svim dijelovima svijeta. „Vodna pitanja“ postaju sve važnija, jer posljedice klimatskih promjena i brojnih kriza mijenjaju naš dosadašnji odnos prema temeljnim životnim uvjetima, od kojih je voda jedan od ključnih za opstanak pojedinca i društva u cjelini. Upravljanje vodama u ovim okolnostima postaje sve složenije, a edukacija i prijenos znanja jedan od važnijih alata u očuvanju voda. Tradicija upravljanja vodama u Hrvatskoj duga je više od 145 godina te se brižno prenosila kroz generacije inženjera i stručnjaka. Danas je njihovo iskustvo i znanje utkano u naslijeđe hrvatskog vodnoga gospodarstva te se obogaćuje novim znanjima i tehnologijama koje se prenose mladim generacijama, kako bi se savladali izazovi današnjih i budućih vremena. Stoga su Hrvatske vode od 2013. godine osmislile te započele provedbu dječjeg edukativnog programa, koji se kroz razne projekte uspješno provodi već devet godina.

„Vjerujemo kako će slikovnice s Hrvojem, razveseliti našu djecu izvan granica Hrvatske u ovim teškim i izazovnim vremenima te im ponuditi drugačiji i zabavan način učenja. Želja svih nas je da učiteljima koji provode nastavu hrvatskog jezika i kulture u inozemstvu, ponudimo zanimljiv i edukativan sadržaj koji će moći koristiti u radu s djecom, a koji može pridonijeti našoj budućoj suradnji na očuvanju voda i hrvatskih običaja. Ovaj projekt pridonijeti će učvršćivanju veza s iseljeništvom, ali i potaknuti najmlađe na promišljanje o vodi, koja sve nas spaja bez obzira gdje živimo“, rekao je generalni direktor Zoran Đuroković.

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s Hrvatskim vodama zajednički skrbe o nacionalnom prirodnom bogatstvu – vodama, čija budućnost ovisi o mladima. Stoga je dužnost svih nas, koji upravljamo prirodnim resursima Hrvatske, da usmjerimo svoje projekte na edukaciju mladih kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja voda te tako podržimo sektor obrazovanja u stjecanju praktičnog i primjenjivog znanja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnji državni ured za Hrvate izvan domovine s oduševljenjem su prihvatili suradnju na ovom projektu, koji će pridonijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva - odrastanje mladih generacija uz očuvanje nacionalnih, ali i globalnih vrijednosti“, izjavila je ravnateljica Uprave Elizabeta Kos.

„Očuvanje voda više nije samo nacionalno strateško pitanje, već globalno rješenje opstanka čovječanstva koje mora uključiti sve države svijeta u očuvanju ovog nezamjenjivog prirodnog resursa. Međuresorna i međudržavna suradnja od presudnog je značaja za očuvanje voda, bez koje ne može opstati niti jedna ljudska djelatnost. Odgovorno ponašanje i navike stječu se od najranije mladosti, pa je stoga ovaj projekt nastavak edukativnog programa koje vodno gospodarstvo godinama uspješno provodi u Hrvatskoj. Povezivanjem s učiteljima i mališanima izvan Hrvatske želimo čuti i njihov glas. Želimo tako održati njihovu vezu s domovinom i razviti suradnju na drugim projektima vezanim uz vodu, jer briga za vodu vodi se i izvan granica naše domovine, a što nas može ujediniti u očuvanju voda“ zaključio je držani tajnik Mario Šiljeg.   Edukativne tematske slikovnice izrađene su u okviru dječjeg programa Hrvatskih voda od 2014. do 2017. godine, pregledane su i ocijenjene od Agencije za odgoj i obrazovanje i dobile su dopuštenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za predstavljanje u osnovnim školama, kao dobar materijal koji prati i dopunjuje nastavni program s temom voda. Tekstovi slikovnica pisani su u rimi, a prate ga slikovno vrlo zanimljive ilustracije uz zadatke i postere, što učenje čini zabavnim. Od 2014. do danas slikovnice su podijeljene i predstavljene za preko 11.000 mališana vrtića i škola diljem Hrvatske kroz 260 interaktivnih prezentacija. Nadamo se da će učitelji s djecom uživati u svim Hrvojevim avanturama i kroz zabavu naučiti ponešto novo o vodama, čija kakvoća Hrvatsku svrstava u sam europski i svjetski vrh, a koje možemo voljeti i čuvati i izvan domovine.