Hrvoje razveselio mališane Dubrovačko-neretvanske županije

15.04.2022
Hrvoje razveselio mališane Dubrovačko-neretvanske županije

Uoči školskog proljetnog odmora Hrvoje se zaputio u Dubrovačko-neretvansku županiju i posjetio mališane osnovnih škola u Metkoviću, Pločama, Dubrovniku i Kominu, družeći se tom prilikom s učenicima nižih razreda kroz zanimljive interaktivne prezentacije, donoseći im na poklon edukativne slikovnice Hrvatskih voda i prenoseći poruku o važnosti voda za život, koji ujedno slavi i najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Početak proljeća i buđenja života obilježen je i prestankom protuepidemijskih mjera u školama. Tako je u opuštenijoj atmosferi i dolaskom toplih sunčevih zraka uoči uskrsnih blagdana, došao i Hrvoje u škole najjužnijih krajeva Lijepe naše, neretvanskog kraja u kojem živi riječna kornjača, najugroženija vrsta kornjače u Hrvatskoj kojoj pripada i Hrvoje. Tako je najavom toplijeg vremena i buđenjem kornjača iz zimskoga sna, Hrvoje simbolično obilježio nastavak provedbe edukativnog programa Hrvatskih voda, koje u novonastalim uvjetima zaprimaju sve više zahtjeva za druženjima i edukacijom učenika diljem Hrvatske. Početak južno-morske turneje započeo je posjetom OŠ „Don Mihovila Pavlinovića“ u Metkoviću za učenike 3.a, 3.b, 3.c i 3.d razreda i učiteljice Ružicu Pažin, Katicu Vladimir, Tonćiku Popović i Nikolinu Jerković. Učenici su nas oduševili svojim znanjem i željom da nam prenesu što su sve naučili o vodama, upijajući tijekom prezentacije i nova znanja kao „spužvice“. Poznate su im bile i podzemne vode kao i izvori, posebno izvor Prud u njihovoj blizini, koji svojom vodom opskrbljuje cijeli neretvanski kraj, pa i Pelješac te otoke Korčulu, Lastovo i Mljet. Saznali smo kako zaštitu rijeke Neretve i usvojene dobre navike štednje vode ovi mališani provode kroz brojne aktivnosti koje vode učiteljice i izvan nastavnog programa,  a neki od njih već su posjetili i zaštićene lokve u Donjim Majkovima i Prljevićima u kojima obitava ugrožena riječna kornjača. Kako kornjače nisu vidjeli zbog hladnoće i hibernacije u zimskom razdoblju, morat će ponoviti posjet kako bi vidjeli Hrvojeve rođake. Uvidom u karte na kojima je prikazan kanalizacijski sustav i lokacija UPOVa u Metkoviću, zaključili su kako je važno otpadne vode zbrinuti i pročistiti prije ispusta u rijeku, jer Neretva donosi život svima njima u predivnoj dolini u kojoj rastu fine mandarine i ostali slatki plodovi. Oduševljenje dječjim edukativnim programom Hrvatskih voda pokazale su i učiteljice, koje su već čule za njega i kojega su s veseljem dočekale te nam na kraju poručile: „Djeca su oduševljeno pratila i vidno uživala slušajući prezentaciju, izvrsno komunicirala s predavačicom. Dođite opet!“.

U poslijepodnevnim satima OŠ „Vladimir Nazor“ u Pločama bila je domaćin Hrvoju, koji se do škole probio kroz gradilište kanalizacije o kojoj se porazgovaralo s učenicima trećih razreda i učiteljicama Mirjanom Barbir, Selmom Oršulić i vjeroučiteljicom Anđelkom Tokić. Učenici su bili aktivni i svojim podignutim ručicama htjeli privući pažnju Hrvoja, s kojim su se poigrali kroz kviz pitanja i odgovora te s veseljem primili svoje primjerke slikovnice, odnoseći ih u razrede.

Sutradan, 12. travnja, učenici 1.a, 1.b i 1.c razreda OŠ Lapad iz Dubrovnika s učiteljicama Emiliom Vlašić, Ivanom Matijević i Gordanom Hajdić Nodilo s velikim zanimanjem dočekali su kornjaču Hrvoja u svojim razredima, spremni na prve avanture Hrvojeve družine. Malene ručice bile su često u zraku u želji da nam ispričaju neku svoju priču o kornjačama, onečišćenjima koje su vidjeli, akcijama „spašavanja od onečišćenja“ u kojima su sudjelovali i primjerima u kojima štede vodu u svome domu, upozoravajući svoje roditelje da „zatvore špinu“ i manje „šporkaju“ vodu. Smanjenju plastike i sami doprinose upotrebom platnenih ruksaka, koje su dobili od učiteljica, šaljući tako poruku i odraslima kako se moraju brinuti za budućnost naših voda u kojima plastici ne smije biti mjesta. Ove obećavajuće poruke o spremnosti zaštite voda, „začinili“ su i poznavanjem cijevi koje čine kanalizaciju, a saznali su i gdje završavaju otpadne vode koje sami proizvode svaki dan u domaćinstvu, čemu služi i gdje se nalazi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Lokaciju uređaja u blizini hotela Palace, bilo bi dobro posjetiti nakon što prouče slikovnicu o otpadnoj vodi. Želja je to učiteljica koje su poručile Hrvatskim vodama: „Hvala na predivnom predavanju. Što češće nam dolazite sa sličnim prezentacijama kako bi što bolje osvijestili našu djecu o čuvanju voda i prirode!“. Svoju zahvalnost iskazali su domaćini dubrovačkim tradicijskim i eko proizvodima, a druženje je završeno uz zajedničku fotografiju i opće veselje mališana koji su svoje primjerke slikovnica odmah prelistavali i pohrlili za kraj staviti lutkicu Hrvoja na ruku.

Zadnji dan nastave prije proljetnih praznika, 13. travnja, učenici 1. do 4. razreda OŠ „Ivo Dugandžić – Mišić“ u Kominu s učiteljicama Marijom Bantić, Slavicom Medak, Martom Leburić i Jelenom Oršulić dočekali su Hrvoja i predavače Hrvatskih voda, očekujući zabavnu edukativnu prezentaciju prije odlaska na duži odmor. Upravo takva je i bila zadnja prezentacija ove morske avanture, kao „šlag na torti“ u kojoj su učenici vrlo aktivno sudjelovali i pokazali veliko poznavanje lokalnih prilika i života koji je vezan uz rijeku Neretvu. Doznali smo kako je učenik prepoznao kornjaču sa žutim prugicama, kakve ima Hrvoje, veselo konstatirajući da bi moglo ove ugrožene vrste biti i u kominskom kraju. Dogovoreno je kako takve nalaze treba javiti županijskoj javnoj ustanovi za zaštitu prirode, koja će ove vrijedne podatke zabilježiti kako bi se zaštitili Hrvojevi rođaci. Kao i većina učenika prije, naučili su kako do njih špinom dolazi čista voda, a od njih odlazi šporka voda, koja se treba skupljati cijevima – kanalizacijom. Iako njihovo naselje još nema adekvatan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, saznali su kako je projekt njegove izgradnje s dogradnjom kanalizacije za cijelo naselje u tijeku, pa su „odahnuli“ uz činjenicu kako će njihova lijepa rijeka Neretva time ostati čista i za buduće generacije. Sa slikovnicama u rukama napustili su učionicu i veselo odskakutali domovima na proljetne praznike, koje će provesti u igri i prirodi, neretvanskom krajobrazu u kojemu dominira voda, donoseći život i razvoj.

Odlazeći zadovoljan iz svojega neretvanskog zavičaja, Hrvoje je navratio u OŠ Vodice donoseći poklon ravnateljici Ivani Mikulandra – komplet „Mali čuvari voda“ namijenjen učenicima nižih i viših razreda u okviru pilot projekta Hrvatskih voda, sufinanciranog EU sredstvima. Uz međusobna obećanja razvijanja daljnje suradnje na projektu, pomalo umorna, ali zadovoljna, Hrvojeva družina napustila je Vodice sređujući dojmove morske avanture, planirajući daljnja druženja prema pozivima učitelja koji veselo očekuju Hrvojev dolazak.

Zahvaljujemo svim ravnateljima osnovnih škola: Žani Dodig (Metković), Tihani Pažin (Ploče) i Marjanu Scipioniju (Komin) te posebno učiteljici Gordani Hajdić- Nodilo koja je inicirala dolazak u Dubrovačko-neretvansku županiju.