Održana Prva godišnja konferencija projekta VEPAR

31.01.2022
Održana Prva godišnja konferencija projekta VEPAR

Hrvatske vode kao vodeći i Državni hidrometeorološki zavod kao projektni partner, održali su Prvu godišnju konferenciju projekta, „Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj“ – VEPAR (vodno ekološko praćenje, analize i rješenja).

Projekt VEPAR pokrenut je s ciljem prevencije katastrofalnih poplavnih događaja i vrijedan je 250.100.545,00 kn, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% sufinanciraju partneri Hrvatske vode i DHMZ.

Prvoj godišnjoj konferenciji projekta koja se održala u Osijeku nazočili su ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda Mario Spajić, zamjenik ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Güttler te stručnjaci iz vodnoga gospodarstva koji su predstavili rezultate provedbe aktivnosti projekta VEPAR.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović objasnio je da se uslijed globalnog zatopljenja i klimatskih promjena u svijetu i Hrvatskoj sve češće i intenzivnije događaju poplave te da one predstavljaju veliki izazov upravljanju poplavnim rizicima i vodnim gospodarstvom. Upravljanje ovim situacijama i događanjima bazira se na kvalitetnoj pripravnosti, spremnosti i organiziranosti sustava obrane od poplava i upravljanja rizicima od poplava. Planskom dokumentacijom vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske, planom upravljanja rizicima od poplava te studijskom dokumentacijom, kroz ciljane analize i detaljne provjere sustava obrane od poplava i upravljanja rizicima od poplava, koncipiran je prijedlog dugoročnog programa provedbe negrađevinskih mjera kroz četiri faze, koje doprinose unaprijeđenom upravljanju rizicima od poplava i obrani od poplava. Prvom fazom aktivnosti unapređuje se vodno-ekološko praćenje, analize i rješenja, a provodi se do 2023. godine kroz ovaj projekt, objasnio je Dujmović.

Negrađevinske mjere su jednako vrijedne mjere obrane od poplava. One se ne odnose na gradnju nasipa i novih objekata, već su to mjere koje služe pripremi podataka, mjerenjima na terenu, izradi programa i pružaju važna saznanja. Zbog klimatskih promjena i vremenskih ekstrema vjerujem da će suradnja DHMZ-a s Hrvatskim vodama biti intenzivnija u godinama koje dolaze. Ovo radimo zbog sigurnosti naših građana, njihove imovine i infrastrukture. Čeka nas intenzivna faza s mnogim aktivnostima i zadacima u idućih godinu i pol dana, najavio je zamjenik ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Güttler.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković objasnio je da negrađevinske mjere utječu na budućnost uspješne obrane od poplava i smanjenje rizika od njihovih pojava. U vremenima klimatskih promjena i vremenskih ekstrema bilo je nužno nadograditi se na postojeće tradicionalne sustave obrane od poplava u Republici Hrvatskoj, odnosno upravljanja vodama, kako bismo u korak s vremenom zaštitili naše građane, njihovu imovinu i gospodarstvo. Na neki način podaci do kojih će se doći predstavljat će mjere i upravljanje stanjem voda u okolišu. Svi ti podaci bit će iskoristivi za zaštitu od poplava i zahvaljujući njima će se dobiti podatke o stanju naših rijeka, prije svega u hidrološkom smislu. Tehnologija napreduje, imamo sve kvalitetnije podatke mjerenja konfiguracije tla i svi ti modeli su iz dana u dan precizniji. Oni nam daju mogućnost da na vrijeme donesemo prave odluke kako bi posljedice od eventualnih poplava bile manje, kazao je Đuroković.

Ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić zaključio je da je dobro da imamo ovakve projekte, jer su nam važni novi podaci tamo gdje se ne možemo osloniti na klasične izvore podataka. Zahvaljujući novim podacima znat ćemo što se događa, kako projektirati našu zaštitu od poplava i najvažnije, ti podaci na će na vrijeme upozoriti nas i stanovnike što možemo očekivati.

Projekt VEPAR se provodi kroz 68 ugovora, a od 48 do sad sklopljenih ugovora ukupne vrijednosti 107.781.579,14 kn, njih 28 je već izvršeno u cijelosti, dok su ostali još uvijek u provedbi. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt VEPAR potpisan je 6. rujna 2019. godine. Planirano trajanje projekta je četiri godine, odnosno do kolovoza 2023.