Potpisan ugovor o izgradnji sustava javne odvodnje i rekonstrukciji vodoopskrbne mreže za aglomeraciju Metković

01.02.2021
Potpisan ugovor o izgradnji sustava javne odvodnje i rekonstrukciji vodoopskrbne mreže za aglomeraciju Metković

U Metkoviću je potpisan ugovor o radovima za EU projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković“ – Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže. Potpisivanju su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Ugovor je potpisan između tvrtke Metković d.o.o. i izvođača radova COMSA S.A.U.

Projekt obuhvaća aktivnosti rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje aglomeracije Metković i aktivnosti rekonstrukcije i dogradnje sustava vodoopskrbe. Rekonstrukcijom i dogradnjom sustava odvodnje planira se smanjenje onečišćenja, uspostava razdjelnog sustava odvodnje, postizanje 99% pokrivenosti sustavom odvodnje unutar aglomeracije Metković kao i postizanje priključenosti na sustav odvodnje sa 46% na 89%. Rekonstrukcijom i dogradnjom sustava vodoopskrbe postići će se smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu s 58,3% na 22,7%, poboljšanje hidrauličkih uvjeta kao i povećanje stupnja pouzdanosti sustava kroz smanjenje broja puknuća cjevovoda. Vrijednost ugovora koji je potpisan iznosi 338 milijuna kuna s PDV-om dok cjelokupni projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković“ iznosi 448,7 milijuna kuna.

Projekt vrijedan 448,7 milijuna kuna sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 70%, dok se ostatak financira iz nacionalnih izvora – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i Metković d.o.o.

U sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. koji predstavlja novi okvir za nastavak sufinanciranja projekata sektora voda, do danas je upućeno ukupno 64 poziva na dostavu prijedloga projekata, od čega je donesena Odluka o sufinanciranju za ukupno 60 projekata ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 25,11 milijardi kuna s PDV-om, a europska sredstva iznose 14,07 milijardi kuna. Na području Dubrovačko-neretvanske županije do sada su odobreni i u provedbi EU projekti Metković, Ploče i Dubrovnik ukupne vrijednosti 1.6 milijardi kuna. U fazi pripreme su i projekti Vela Luka, Blato, Smokvica, Slano, Orebić, Korčula, Lumbarda, Janjina i Župa Dubrovačka.