Obilazak radova izgradnje Centra obrane od poplava u Opuzenu

14.12.2020
Obilazak radova izgradnje Centra obrane od poplava u Opuzenu

Dva mjeseca nakon svečanog otvorenja, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Valentin Dujmović i direktorica Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Irina Putica, obišli su radove na izgradnji Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda u Opuzenu.

Izgradnjom Centra obrane od poplava u Opuzenu, organizacijski sustav obrane od poplava na ovom području podići će se na višu razinu – doprinijet će se boljem upravljanju i smanjenju rizika od pojave poplava, razvoju i upravljanju sustava navodnjavanja, a ujedno će se omogućiti i bolje upravljanje u sprječavanju zaslanjenja, kao i zaštita voda u dolini Neretve. Osim mogućnosti boljeg upravljanja, osigurat će se i skladišni prostor za smještaj strojeva, opreme i materijala za potrebe neposredne provedbe obrane od poplava. Budućnost novog Centra obrane od poplava razvijat će se u smjeru centralnog praćenja obrane od poplava, odnosno imat će dojavne podatke sa svih objekata Hrvatskih voda kojima se upravlja u obrani od poplava.

Ovo je vrlo važna investicija s obzirom na činjenicu da na području Neretve, koje je više puta bilo izloženo poplavama, kao i na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije nema adekvatnog skladišta i centra za obranu od poplava.

Projekt je vrijedan 13,46 milijuna kuna s PDV-om, a sredstva za izgradnju osigurana su iz izvornih prihoda Hrvatskih voda - Plana upravljanja vodama. Radovi su započeli u listopadu, a predviđeni završetak planiran je za kraj iduće godine.