Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča

28.10.2020
Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča

Najznačajnija infrastrukturna investicija na području Poreštine je projekt „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“ kojem je cilj unaprijediti kompletan sustav odvodnje tog područja na način da se postojeći kolektori rekonstruiraju i izgrade novi tamo gdje je potrebno priključiti nove korisnike. To će doprinijeti podizanju kvalitete života i očuvanju okoliša, posebno podzemnih voda i čistoće mora.

Projekt obuhvaća izgradnju 4 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja pročišćavanja (zbog osjetljivih priobalnih voda) sa sustavom membranskih bioloških reaktora ukupnog kapaciteta  obrade otpadnih voda od 137.500 ekvivalent stanovnika na lokacijama: Lanterna, Poreč sjever, Poreč jug i Vrsar. Uz uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, grade se i postrojenja za obradu komunalnog mulja, tj. postrojenje za solarno sušenje mulja uz uređaj Poreč sjever i kompostana u sklopu kompleksa odlagališta otpada na lokaciji Košambra. U navedenim postrojenjima će se mulj iz otpadne vode, koji je do sada smatran otpadom, prerađivati u sirovinu koja će se moći koristiti kao energent u procesu proizvodnje energije i kompost koji se može koristiti u poljoprivredi, parkovima i na drugim zelenim površinama.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupne je vrijednosti 638 milijuna kuna s PDV-om. Radi uspješnog upravljanja sredstvima EU, radovi su podijeljeni u 2 faze kroz dvije financijske perspektive 2007. – 2013. i 2014. – 2020., a završetak radova druge faze vrijedne 358 milijuna kuna očekuje se sredinom 2021. godine. Nakon dovršetka radova obavit će se probni rad postrojenja u trajanju godine dana, a tijekom kojeg će se ispitivati svi bitni zahtjevi za funkcionalnost izgrađenih postrojenja.

Video Odvodnje Poreč d.o.o. najbolje prikazuje trenutni prikaz radova i izgleda porečkih pogona za obradu otpadnih voda i upravljanje muljem.