Svjetski dan zaštite okoliša

05.06.2020
Svjetski dan zaštite okoliša

„Slavimo biološku raznolikost“ tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša koji se već 47 godina održava na današnji datum u više od 140 zemalja svijeta. Svjetski dan zaštite okoliša najvažniji je dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša, a obilježavanjem ovog Dana nastoji se istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.

Biološka raznolikost opisuje raznolikost života na Zemlji, obuhvaća 8 milijuna vrsta na planeti – od biljaka i životinja do gljivica i bakterija, ekosustave u kojima žive i genetsku raznolikost među njima, a s milijun vrsta koje su suočene s izumiranjem nikada nije bilo važnije vrijeme za fokusiranje na biološku raznolikost.

Priroda reagira na neke od najnužnijih izazova s kojima su ljudi suočeni danas. Opskrbljuje nas kisikom, pročišćava vodu koju pijemo, osigurava plodno tlo i proizvodi raznovrsnu hranu koja nam je potrebna da bismo ostali zdravi. Živjeti u skladu s prirodom može se postići samo ako preokrenemo negativan utjecaj gubitka biološke raznolikosti.

Gubitak biološke raznolikosti i kolaps ekosustava predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za čovječanstvo u narednom desetljeću. Aktualna situacija s pandemijom koronavirusa također nas je sve trebala potaknuti da preispitamo svoj odnos prema okolišu i prirodi. Kako bismo sačuvali svijet kakav poznajemo i osigurali ga za buduće generacije, moramo se probuditi i izgraditi bolju budućnost za ljude i planet. Stoga smo svi pod motom ovogodišnjeg Dana „Vrijeme je za prirodu“ pozvani da se uključimo u borbu za zaštitu okoliša, protiv ubrzanog gubitka vrsta i degradacije prirodnog svijeta izazvanim ljudskim utjecajem i da razmislimo što možemo učiniti za prirodu, jer naše zdravlje i budućnost ovise upravo o njoj.