Održana nacionalna radionica i prezentacija projekta „Jačanje suradnje na području prognoziranja poplava na Dunavskom slivu - DAREFFORT“

12.11.2019
Održana nacionalna radionica i prezentacija projekta „Jačanje suradnje na području prognoziranja poplava na Dunavskom slivu - DAREFFORT“

U Zagrebu je 30. listopada 2019. godine održana prezentacija i nacionalna radionica projekta DAREFFORT - Jačanje suradnje na području prognoziranja poplava na slivu Dunava (http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/dareffort), uz sudjelovanje 85 sudionika.

DAREFFORT je projekt sufinanciran od strane Europske unije u okviru financijskog instrumenta Interreg Danube Transnational Programme (DTP), u kojem kao projektni ili pridruženi partneri sudjeluju organizacije iz 12 europskih država - Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldove, Njemačke, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine. Projektni partner iz Hrvatske su Hrvatske vode.

Cilj projekta je unaprjeđenje razmjene hidrometeoroloških podataka i unaprjeđenje hidrološkog prognoziranja na slivu rijeke Dunav.

Na nacionalnoj radionici su osim projekta DAREFFORT kojeg su prezentirale Hrvatske vode, predstavljeni i sljedeći srodni projekti:

  1. „VEPAR - projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj - Vodno Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja“ (prezentacija Hrvatskih voda) i
  2. „METMONIC - Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj“ (prezentacija Državnog hidrometeorološkog zavoda).

Na kraju radionice su Hrvatske vode prezentirale Prethodnu procjenu rizika od poplava (https://www.voda.hr/hr/prethodna-procjena-rizika-od-poplava-2018).