Izašao ljetni broj časopisa Hrvatska vodoprivreda

05.07.2019
Izašao ljetni broj časopisa Hrvatska vodoprivreda

Iz tiska je izašao novi broj časopisa Hrvatske vodoprivrede koji donosi zanimljive članke iz područja upravljanja vodama i zaštite Jadrana, kao i mnoge zanimljive teme i aktualna zbivanja u području vodnoga gospodarstva i okoliša. Časopis je dostupan široj javnosti, svim zainteresiranim pojedincima i stručnjacima na web stranicama Hrvatskih voda, gdje ga možete prelistati i pregledati te saznati više o ovim temama.

Iskoristite priliku i za vrijeme ljetnih sparina i vrućina prelistajte novi broj časopisa te negdje u hladu i uz osvježenje saznajte više o projektu aglomeracije Sinj, vodoopskrbi otoka Krka, obrani od poplava u slivu rijeke Vrljike i tijekom svibanjskih velikih voda u Hrvatskoj te saznajte što su poplave neugode. Mogu li se poboljšati sustavi upravljanja vodama i ranog upozorenja od poplava na hidroelektranama i možemo li imati koristi od hibridnog sustava male hidroelektrane i solarnog fotonaponskog sustava? Odgovore i moguća rješenja donose nam stručnjaci sa slivova rijeka Drave, Mure i Bednje. Volimo se pohvaliti kako je Jadransko more čisto, očuvanih prirodnih ljepota i velike bioraznolikosti. O kakvoći mora govori nam Nacionalno izvješće o godišnjoj i konačnoj ocjeni kakvoće mora na jadranskim plažama, koje je za 2018. godinu izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. S druge strane, o utjecaju čovjeka na kakvoću mora govore vrlo zanimljivi članci o onečišćenjima tributilkositrom i otpadom, osobito plastikom i olovnim ionima. Projekt „Fishing fot Litter“ u okviru kojega ribari na koćama vade otpad s morskog dna ribarskim mrežama, nekoliko provedenih eko akcija čišćenja jadranskih plaža i zaštita trpova kao čuvara morskih ekosustava, daju nadu svima nama kako će naše plavo Jadransko more biti i dalje poželjna destinacija mnogih turista. Primjer dobre prakse racionalnog i održivog korištenja voda u proizvodnji gljiva putem recirkuliranja tehnološke vode, ukazuje svima nama kako se na razne načine primjenjivim i prilagođenim rješenjima može čuvati okoliš i prirodni izvori vode uz ostvarenje isplativije proizvodnje u skladu sa svim zakonskim i okolišnim propisima. Radnici hrvatskoga vodnoga gospodarstva ove godine susreli su se na 46. Susretima u Tučepima, gdje su odmjerili snage i sposobnosti te osvojili mnoge medalje i nagrade. Tko je bio najbolji? Saznajte u posebnom prilogu ovog broja uz pregršt fotografija koje nam prenose sportsko-radno-humanitarno-zabavi karakter 46. Susreta. Kvaliteta naših stručnjaka prepoznata je i izvan granica Lijepe naše, pa je članom Upravnog odbora EWA-e postala dr. sc. Mara Pavelić, prva žena i hrvatska predstavnica u ovom strukovnom europskom udruženju. 

Hladna voda koja pršti, izvire i osvježava, prava je blagodat za ljetne vrućine. Prenosimo dio toga ugođaja u člancima o krškoj rijeci Krki te bajkovitim izvorima i slapovima Hrvatske. Nepokretni mnogočetinaši vode nas do morskih dubina našeg i svjetskih mora sve do dalekog otoka Jeju gdje su vulkani i vulkanska voda stvarali tisućama godina neobičan krajobraz i obilježja ovog čudesnog „Otoka bogova“. Uz ove zanimljive teme i prekrasne fotografije, iskoristite vrijeme odmora i saznajte više o vodama i svijetu koji nas okružuje!