Prezentacije edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u okviru Europskog tjedna održivog razvoja i 7. hrvatske konferencije o vodama

06.06.2019
Prezentacije edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u okviru Europskog tjedna održivog razvoja i 7. hrvatske konferencije o vodama

U pomalo kišovitom Slavonskom Brodu, Hrvoje je započeo svoju slavonsko – primorsku turneju u okviru Europskog tjedna održivog razvoja i 7. hrvatske konferencije o vodama za učenike područne škole „Đuro Pilar“ i osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Slavonskom Brodu, područne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ u Opatiji te osnovne škole „Nikole Tesle“ u Rijeci.

U okviru Europskog tjedna održivog razvoja u organizaciji Vodne agencije iz Slovenije i Vodovoda d.o.o. iz Slavonskog Broda, 29. svibnja održane su prezentacije za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda područne škole „Đuro Pilar“ i osnovne škole „Vladimir Nazor“. Uz pokoju kap kiše ravnatelj Igor Nikičić dočekao nas je u područnoj školi s učiteljicama Marom Čičak, Ankicom Jozić, Jasminkom Hrskanović i Snježanom Oreč. Kvalitetno pripremljena dvorana sa svom potrebnom tehničkom opremom bila je spremna za prezentaciju edukativnih slikovnica Hrvatskih voda. Učenici su tiho i strpljivo čekali da Hrvoje krene u svoju avanturu. Vrlo zainteresirani učenici slušali su predavačicu s velikim zanimanjem, propitujući i sugerirajući da se trebamo odgovorno ponašati prema našim vodama, svakodnevno ih štedjeti i čuvati. Završetkom ovog poučnog druženja uputili smo se u osnovnu školu „Vladimir Nazor“ gdje su prethodno održane pokazne vježbe na pokretnoj vodnoj stanici u okviru projekta „Vodni agent“ u kojem su djeca mogla vidjeti kako izgledaju vodovodne i odvodne cijevi u domaćinstvu. Radionice su održali Majda Adlešić i Jože Cvetko iz Društva Vodna agencija uz pomoć Korane Ambrozić iz Vodovoda d.o.o. apelirajući na štednju i smanjeno onečišćenje voda. U razredu su nas dočekali učenici koji su u učionici aktivno i marljivo popunjavali edukativne materijale prethodne prezentacije. Nismo mogli ne primijetiti veselo i razigrano uređenu učionicu koja je „razbila“ svu težinu oblačnog dana. U učionici su učiteljice Lidija Udovčić i Željka Vargić pripremale učenike kako bismo svi skupa krenuli u novu avanturu s Hrvojem. Malene glavice pozorno su slušale predavanje i davale pametne odgovore na postavljena pitanja te rado dijelili svoje komentare.

Nakon Slavonskog Broda uputili smo se prema Opatiji, a već idućeg dana 30. svibnja u jutarnjim satima razveselila nas je ekipa iz Kazališta „Daska“ koja je u područnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ pripremala scenu za predstavu „Voda je život“, a koja je odigrana nakon prezentacija edukativnih slikovnica Hrvatskih voda. U školi nas je dočekao ravnatelj Fredi Glavan te nas zaputio u učionicu s učenicima trećih i četvrtih razreda i učiteljicama Ankom Pekić, Biljanom Mušan, Gordanom Jedriško Popeškić, Gordanom Bartulović, Ines Jurac, pripravnicom Anamarijom Kos i pedagogicom Nadom Lovretić. Čim je Hrvoje započeo svoju avanturu učenici su utihnuli i zainteresirano počeli pratiti prezentaciju, ali onda … „odjedanput niotkuda, pojavila se mrlja tuda“. No, brzom i učinkovitom reakcijom Hrvoja, Hrvatskih voda i nadležnih službi uklonjena je mrlja iz „barice“, pa je Hrvoje opet mogao gledati Sunce kroz čistu vodu. Učenici su se počeli pitati tko to prlja vodu i iskreno priznali kako svi mi onečišćujemo vodu, koju potom trebamo pročistiti, štedjeti i čuvati. Vjerujemo kako će mališanima naš susret ostati u lijepom sjećanju i da će se slikovnice još puno puta prelistavati. Prezentacije edukativnih slikovnica Hrvatskih voda u Opatiji održane su u okviru 7. hrvatske konferencije o vodama s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Hrvatske vode u zaštiti okoliša i prirode“.

Završna prezentacija ove školske godine održana je 31. svibnja u osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Rijeci, gdje smo zajedno s kolegom Draženom Šegotom iz VGO-a Rijeka u okviru 7. hrvatske konferencije o vodama i EU projekta FRISCO 1 održali edukativnu radionicu „Kako se štitimo od poplava – Nauči i zaigraj!“. U radionici je sudjelovalo šezdeset učenika trećih razreda podijeljenih u tri grupe. Svaka grupa učenika prošla je tri kratke radionice educirajući se putem filma, kviza i računalne igrice o poplavama. Radionicu u kojoj su učenici pogledali dokumentarni film te razgovarali o poplavama vodio je Dražen Šegota. Zanimljivu radionicu s kratkom prezentacijom o poplavama uz individualno igranje kviza vodio je Elvis Kalcina, a završnu radionicu s uvodnom prezentacijom o računalnoj igrici i uz računalnu igricu koju su djeca s velikim zanimanjem igrala, vodila je Marija Vizner. Sve tri radionice pratile su ravnateljica Tatjana Bandera-Mrakovčić i učiteljice Svjetlana Brnabić, Sanja Simon – Pađen i Klara Stojaković koje su zajedno s učenicima iskazale veliko zanimanje za edukativni materijal tražeći dodatne mogućnosti nastavka korištenja materijala u nastavi. Nakon edukativnih radionica učenici su pogledali predstavu „Voda je život“ u izvedbi Kazališne družine „Daska“ iz Siska koja je održana uz financijsku potporu Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija d.o.o. iz Rijeke. Na kraju predstave učenike je svojom pojavom iznenadio i Hrvoje, dječica nisu skrivala oduševljenje i želju da dotaknu ili se slikaju s Hrvojem. Kostim Hrvoja nosio je Alen, učenik osmog razreda.  U poslijepodnevnim satima učenici osnovnih škola otoka Krka mogli su pogledati istu predstavu koja je u okviru 7. hrvatske konferencije o vodama održana u kino dvorani u gradu Krku.

Nadamo se da smo ovim radionicama barem malo promijenili poimanje učenika o nastanku otpadnih voda te razvili stav o odgovornom ponašanju prema vodama. Uvjereni smo kako su učenici iz Rijeke shvatili koliko poplave, osobito bujične, mogu biti opasne te tko sve brine da se oni pri tome osjećaju sigurni.

Zahvaljujemo svim organizatorima na pozivu za sudjelovanjem u ovim međunarodnim projektima, putem kojih smo, uz naše redovne prezentacije, educirali mališane diljem Hrvatske skrenuvši još jednom pažnju na potrebu očuvanja voda i njenog racionalnog korištenja. Uz ljetnu stanku i zasluženi odmor, školske klupe i vrtićke strunjače s razigranim mališanima željno očekuju Hrvoja početkom jeseni kada nastavljamo s našim edukativnim radionicama.