Splitsko-dalmatinskoj županiji za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture 30 milijuna kuna

29.03.2019
Splitsko-dalmatinskoj županiji za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture 30 milijuna kuna

U Splitu je potpisan Sporazum o sufinanciranju izrade studijsko-projektne i natječajne dokumentacije za dogradnju regionalnog vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis potrebne za prijavu za sufinanciranje iz fondova EU, Ugovori o sufinanciranju studijske, projektne i natječajne dokumentacije za prijavu na EU fondove na području aglomeracija Split-Solin i Kaštela-Trogir i Sporazum o suradnji za izradu Idejnog rješenja za dovod vode na područje Splita iz alternativnih pravaca. Ugovore i Sporazume su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Splitsko–dalmatinske županije Blaženko Bobano i predstavnici isporučitelja vodnih usluga.

Projekt „Dogradnja regionalnog vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis“

Realizacijom projekta „Dogradnja regionalnog vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis“ osigurat će se dovoljne količine vode za otoke, a projekt će se aplicirati i za EU sufinanciranje zbog čega je potrebno izraditi kompletnu studijsko-projektnu i natječajnu dokumentaciju.

Ukupna vrijednost studijsko-projektne dokumentacije kao i natječajne dokumentacije procjenjuje se na 10 milijuna kn, a ugovorom o sufinanciranju predviđeno je da će Hrvatske vode sufinancirati 85%, a krajnji korisnik 15% iznosa. Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin Sustav vodoopskrbe šireg područja Splita i Solina dio je regionalnog vodoopskrbnog sustava koji obuhvaća podsustave Split – Solin – Klis – Podstrana i Kaštela – Trogir, a sustav se opskrbljuje vodom s izvora Jadro. Za „Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin“ izrađena je Studija izvedivosti i predan aplikacijski paket za dodjelu EU sredstava, a na poziv nadležnih tijela. Uređaj za obradu pitke vode Jadro nije bio obrađen kao sastavni dio tog projekta pa ni Studije te će se gradnja uređaja nabavljati odvojeno od ostalih dijelova Projekta aglomeracije.

Ugovorom o sufinanciranju predviđaju se inicijalna sredstva do iznosa od 823 tisuće kuna od čega izvorna sredstva Hrvatskih voda iznose 700 tisuća kn (85%) dok ukupna vrijednost Ugovora o uslugama izrade dokumentacije iznosi 18 milijuna kuna.

Projekt izrade analize varijantnih rješenja za dovod vode na područje Splita iz alternativnih pravaca

Izvor rijeke Jadro najveći je izvor koji se koristi za javnu vodoopskrbu šireg splitskog područja te nema alternativu u vodoopskrbnom smislu.

Projektom se planira izvršiti analiza varijantnih rješenja, kako onih predloženih vodoopskrbnim planom tako i eventualno novih u kojoj bi se analizom s više kriterija sagledale optimalne mogućnosti za dovod vode na područje Splita iz alternativnih pravaca. Naručitelj predmetne analize su Hrvatske vode, a ukupna procijenjena vrijednost Projekta iznosi 850.000,00 kn sto ce Hrvatske vode financirati u 100% iznosu. Predviđeno razdoblje realizacije ovog projekta je 2019. – 2021.