Međunarodni projekt AMIIGA - Hrvatske vode kao pridruženi strateški partner

25.02.2019
Međunarodni projekt AMIIGA - Hrvatske vode kao pridruženi strateški partner

Integrated Approach to Management of Groundwater quality in functional Urban areas  - Upravljanje kvalitetom podzemnih voda u gradskim područjima

AMIIGA je europski projekt sufinanciran od strane Europske unije u okviru financijskog instrumenta iz programa INTERREG - Central Europe  2014-2020  kao jednog od ciljeva europske kohezijske politike.

Hrvatske vode sudjeluju kao jedan od pridruženih strateških partnera uz vodeće partnere projekta iz Hrvatske, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Vodovod d.o.o. Zadar. Pridruženi partneri ostvaruju pravo na praćenje svih aktivnosti na projektu, savjetovanje i sudjelovanje pri izradi protokola i prilagodbu istih svojim potrebama pri upravljanju vodama. Također, po završetku projekta u ravnopravnoj su mogućnosti koristiti sve ostvarene rezultate projekta.

U rujnu 2016. godine započeo je trogodišnji projekt AMIIGA. Stručnjaci koji sudjeluju na projektu biti će fokusirani na pripremu transnacionalnih smjernica vezanih za upravljanje kvalitetom podzemnih voda u gradskim područjima. AMIIGA je INTERREG-ov projekt, financiran iz programa Central Europe 2014-2020 sufinanciranog iz Europske unije, vrijedan 2.959.471,74 €, u kojem sudjeluje 12  projektnih partnera iz srednje Europe i to ustanove sa širokim krugom djelovanja na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini, od vodovoda do istraživačkih institucija, kojima je zajednički interes poboljšanje kvalitete podzemnih voda, posebice bivših industrijskih područja sa starim opterećenjima, te urbana područja, tretirajući industrijsko i urbano opterećenje kao jednu cjelinu. Vodeći partner je poljski Središnji rudarski institut - Główny Instytut Górnictwa (Poljska)

Kako bi se istaknula i naglasila važnost odabranog inovativnog pristupa zaštiti  podzemnih voda i njegova implementacija na svim razinama upravljanja, renomirani donositelji odluka  su svih šest država koje sudjeluju u projektu  (Hrvatska, Njemačka, Češka, Italija, Poljska i Slovenija).

Opis projekta

Glavni cilj projekta AMIIGA je unaprijediti proces upravljanja i donošenja odluka u smislu suočavanja s kontaminiranom podzemnom vodom na razini funkcionalnog urbanog područja (FUA).

Projekt AMIIGA usmjeren je na razvoj integrirane strategije ocjenjivanja, kao i na regeneraciju te upravljanje kvalitetom podzemnih voda. Strategija će se koristiti kao osnova za 7 pilot-akcija u 7 različitih specifičnih regija u središnjoj Europi. Uključuje aktivnosti u razvoju i provedbi tehničkih (uključujući biološke metode obnove), procesa i organizacijskih inovacija koje će pojednostaviti proces upravljanja vodnim resursima u odgovarajućim upravnim tijelima.

Ovim projektom Vodovod d.o.o. Zadar nabavio je novu oprema za kemijske analize kvalitete vode.

Također Građevinski fakultet radi na  razvoju numeričkih modela, po prvi put u RH napravljen je IPT (test integralnog crpljenja).

Službena internet stranica projekta: http://interreg-central.eu/Content.Node/AMIIGA.html