Nakon Svjetskog dana voda Hrvoje nastavlja svoju avanturu u osnovnim školama

12.04.2017
Nakon Svjetskog dana voda Hrvoje nastavlja svoju avanturu u osnovnim školama

Ožujak i travanj mjeseci su u kojima se kroz osnovnoškolsko gradivo intenzivnije obrađuje tema voda. Tome doprinose Svjetski dan voda kao i proljetno buđenje prirode koje bez vode, ne može. Zato nas ne iznenađuje velik interes osnovnih škola za našim prezentacijama, baš u ovom razdoblju.

Nekoliko posljednjih dana za nas je bilo vrlo aktivno. Educirali smo gotovo 200 učenika kroz 5 prezentacija svih naših slikovnica: „Život uz rijeku - Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“. Djeca su naučila mnogo novih informacija: što činiti i gdje se skloniti kada dođe do poplava, što je to vodokazna letva, što su nasipi i zečji nasipi, a što podviri, koji broj nazvati kada se uoči onečišćenje, tko izlazi na teren, tko to svakodnevno prlja vode, kako se potruditi racionalno koristiti vode i smanjiti onečišćenja, za što se sve koristi voda i slično.

Prva prezentacija održana je 25. ožujka za odred izviđača „Betlehem“ iz Kutine u prostorima Izviđačkog Centra Pakra. Na poziv predsjednice odreda, Snježane Cejpek i načelnice odreda zadužene za operativni rad s djecom, Ines Krizmanić, rado smo se odazvali i održali prezentaciju za 20 djece, 5 učenika srednjoškolske dobi i 15 osnovnoškolaca. Svi su bez obzira na dob rado poslušali o avanturama naše maskote Hrvoja i mnogo toga novoga naučili.

Kraj mjeseca ožujka proveli smo u Salezijanskoj osnovnoj školi u Zagrebu. 56 učenika prvog, drugog i trećeg razreda, zajedno s učiteljicama Marinom Čibarić i Nikolinom Berta, učiteljem Ivanom Tomičićem, psihologicom Dunjom Hohnjec, asistenticom Ružicom Puljko i tajnicom Jasnom Bajer, veselo je slušalo našu prezentaciju i aktivno sudjelovalo s komentarima. Razigrani mališani razveselili su se našoj kornjačici, a posebno slikovnicama o korištenju voda koje su na kraju dobili.

Sljedeća na redu bila je OŠ Ljubljanica u Zagrebu, 49 učenika drugih razreda i njihove učiteljice Anita Špadina i Anđela Dumančić mirno su slušali i upijali što je autorica slikovnica, Marija Vizner, govorila. Naučili su mnogo toga o poplavama, zaštiti voda i korištenju voda, a za uspomenu dobili našu posljednju slikovnicu. Zahvaljujemo gospođi Dragici Vincek, djelatnici Hrvatskih voda i mami jednog učenika, koja nas je spojila s učiteljicama i pomogla organizirati ovo lijepo druženje. Koliko se učenicima svidio Hrvoje i naša prezentacija jasno je izrekla uz osmijeh jedna učenica: „Prezentacija nije bila dobra. Bila je ODLIČNA!“

Sredinom prošlog tjedna družili smo se i s učenicima OŠ Brezovica, područnom školom Odranski Obrež u kojoj su nas dočekale i lijepo primile učiteljice Nataša Jurić i Maja Šute te njihov prvi i treći razred koji zajedno broje  42 učenika. Prema kraju prezentacije, sve više ručica bilo je podignuto u zrak, mnogo informacija zanimalo je dječicu i jako su im se svidjele naše priče o poplavama i korištenju voda. Razveselili su se slikovnicama o poplavama koje su dobili i zajedničkoj fotografiji s Hrvojem koja im ostaje uz slikovnice za uspomenu.

Zadnja prezentacija prošlog tjedna održana je za učenike drugog razreda osnovne škole Rapska, koji su u pratnji učiteljica Narcise Pavlek i Katice Vujnović Rajačić došetali do obližnje knjižnice Marina Držića u Zagrebu. Zahvaljujemo knjižničarki Ani Pavlek koja je organizirala ovo veselo druženje i osigurala prostor među dječjim knjigama koji je bio izvrstan za ovu malu grupicu od 19 vrlo zainteresiranih učenika. Koliko im se prezentacija svidjela, pokazali su nam na kraju pjesmicom o vodi koju su za nas otpjevali i otplesali, a superlativi koje smo dobili velika su nam odskočna daska za daljnji rad.

Zaista smo uživali u svim ovim prezentacijama i reakcijama učenika i učiteljica. Ispred nas je još nekoliko dogovorenih prezentacija prije školskih praznika, a nakon praznika opet krećemo punom parom. Interes za slikovnice je golem, a to nas izuzetno veseli.