Priopćenje za javnost: Ledolomci se vraćaju u Mađarsku

31.01.2017
Priopćenje za javnost: Ledolomci se vraćaju u Mađarsku

Na trilateralnom sastanku hrvatskih, mađarskih i srbijanskih stručnjaka dogovoreno je da se dva mađarska ledolomca koja su proteklih dana sudjelovala u obrani od ledostaja i ledohoda na hrvatskom dijelu Dunava vraćaju u Mađarsku.


Razmotrena je hidrometeorološka situacija i prognoza za sljedeće razdoblje te su tri strane zaključile kako nema potrebe za daljnjim angažmanom ledolomaca. Jutros u 10 i 30 sati Ledolomac XI i Ledolomac VI krenuli su iz Vukovara prema Mađarskoj.


Na Ledolomcu XI nalazi se i tehničko osoblje koje čine stručnjaci mađarske, hrvatske i srbijanske strane s kojima se održava stalni kontakt.


Službe Hrvatskih voda i dalje su na terenu te se prati stanje leda na Dravi i Dunavu.


Prema prognozama iz zemalja s uzvodnih područja vodostaj Dunava bit će u laganom porastu i stagnaciji, a vodostaj Drave u stagnaciji i laganom porastu. Prema mađarskom izvješću stanje leda na njihovom području iznosi 20 - 30 % dok prema informaciji srbijanske strane na dionici od državne granice do Vukovara ledohod se kreće u iznosu 5 - 40%.


Kapetanija pristaništa Vukovar zabranila je 9. siječnja 2017. plovidbu Dunavom kroz Republiku Hrvatsku dok je Kapetanija pristaništa Osijek zabranila 10. siječnja 2017. plovidbu Dravom od ušća u Dunav do granice Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije (rkm 0+000-176+450).