Valpovo i Belišće rješavaju problem sustava javne odvodnje i sustava vodoopskrbe

31.01.2017
Valpovo i Belišće rješavaju problem sustava javne odvodnje i sustava vodoopskrbe

Sporazum o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta Valpovo-Belišće nakon dugog niza godina konačno rješava problem izgradnje sustava javne odvodnje i sustava javne vodoopskrbe spomenutih gradova. Sporazum su u Hrvatskim vodama u Osijeku potpisali gradonačelnik Belišća Dinko Burić i gradonačelnik Valpova Leon Žulj, načelnici općina Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci te predstavnici isporučitelja vodnih usluga Dvorac d.o.o. i Hidrobel d.o.o.

Projekt pokriva područje pet aglomeracija, prostor na kojem živi gotovo 38 tisuća stanovnika. Sporazum definira da će projekt biti realiziran tako da će Dvorac d.o.o. biti vodeći partner koji će pripremiti projekt za realizaciju i realizirati ga u suradnji s partnerom na projektu-Hidrobel d.o.o. U međuvremenu će se provoditi aktivnosti oko udruživanja komunalnih poduzeća u jedinstvenu tvrtku te nakon izgradnje svih objekata i završetka projekta s djelatnošću započinje novo zajedničko komunalno poduzeće sa zajedničkim distributivnim sustavom vodoopskrbe i odvodnje i jedinstvenom cijenom vodnih usluga na čitavom uslužnom području.

U cijelosti je izrađena sva potrebna projektna dokumentacija (idejni i glavni projekti), ishođene su lokacijske i građevinske dozvole. Usklađenje studijske i prijavne dokumentacije trajat će oko tri mjeseca, a odobrenje projekta za financiranje očekuje se tijekom ljeta 2017. Aktivnosti projekta predstavljaju izgradnju i rekonstrukciju sustava javne vodoopskrbe, izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje, izgradnju dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnja uređaja za preradu pitke vode, nabava opreme za održavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Vrijednost projekta je 280 milijuna kuna, a financirat će se bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda iz programskog razdoblja 2014.-2020. kao i bespovratnim sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda.