U 2017. počinje realizacija 10 EU projekata vodnog područja Dunava

02.01.2017
U 2017. počinje realizacija 10 EU projekata vodnog područja Dunava

Hrvatske vode i vodni sektor Republike Hrvatske pokazali su se kao primjer efikasnog korištenja sredstava iz EU fondova. Samo u ovoj godini na dunavskom vodnom području počet će realizacija 10 projekata u ukupnoj vrijednosti od gotovo tri milijarde kuna. Nakon predstavljanja projekata jadranskog vodnog područja (priobalno područje) koji počinju u 2017. godini, u nastavku slijede i projekti kontinentalne Hrvatske. Financiranje ovih projekata također je omogućeno financijskom potporom Kohezijskog fonda Europske unije koja čine približno dvije trećine ukupnih sredstava.

Vodno područje Dunava

Deset  EU projekata započet će na šest geografskih područja uz sljedeće gradove u kontinentalnom dijelu Hrvatske: Đakovo, Varaždin, Velika Gorica, Požega i Zabok. Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima čija je korist dvostruka – kako za vodni okoliš tako i za stanovnike (približno pola milijuna ekvivalentnih stanovnika, odnosno stanovnika i zaposlenih djelatnika na području). Unapređenje vodoopskrbne mreže predstavlja korist za građane, a porast priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja na svakom će području narasti za više od 90% čime će i vodni okoliš biti zaštićeniji.

Đakovo

U Slavoniji će s realizacijom u narednoj godini započeti nekoliko značajnih projekata, a najveći od njih je onaj u Osječko-baranjskoj županiji, na području grada Đakova i općine Satnica Đakovačka. Projekt u vrijednosti od 200 milijuna kuna obuhvatit će približno 33 tisuće ekvivalentnih stanovnika.

Varaždin i Varaždinske Toplice

Sjevernije, u Varaždinskoj županiji, sljedeće godine kreću dva odvojena projekta (područje istog isporučitelja vodnih usluga, varaždinski Varkom) u ukupnoj vrijednosti od 750 milijuna kuna.

Projekt Varaždin obuhvatit će područje samog grada te općine Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica. Ukupna vrijednost  projekta je 700 milijuna kuna, a obuhvatit će 127 tisuća stanovnika što ga čini i najvećim projektom vodnog područja Dunava koji će se realizirati naredne godine.

Znatno manji projekt, ali također značajan (u vrijednosti od 50 milijuna kuna) realizirat će se na području Varaždinskih Toplica. Projekt na području grada obuhvatit će 6,5 tisuća stanovnika, a važan je jer će doprinijeti zaštiti termalnih izvora koji su resursni izvor za zdravstveni turizam (o kojemu ovisi ekonomija cijeloga područja).

Velika Gorica

Na području Velike Gorice, te općina Kravarsko, Orle i Pokupsko u Zagrebačkoj županiji započet će realizacija  infrastrukturnog  projekta vrijednog 370 milijuna kuna. Projekt obuhvaća 74 tisuće stanovnika.

Požega, Kutjevo-Velika i Pleternica

U Požeško-slavonskoj županiji ostvarit će se tri značajna projekta istog isporučitelja vodnih usluga (požeška Tekija) ukupno vrijedna 360 milijuna kuna.

Projekt Požega prvi će se realizirati, a obuhvatit će 34 tisuće stanovnika na području samog grada Požege te općine Brestovac. Vrijednost projekta, velikim dijelom financiranog sredstvima iz Kohezijskog fonda, je 140 milijuna kuna.

Drugi će s ostvarenjem započeti projekt Kutjevo-Velika na području grada Kutjeva i općine Velika. Projekt je vrijedan 80 milijuna kuna, a obuhvatit će ukupno 8 tisuća stanovnika (3,2 tisuće u Kutjevu i 4,8 tisuće u Velikoj).

Posljednji veliki projekt u Požeško-slavonskoj županiji je projekt Pleternica koji obuhvaća područje istoimenog grada. Njegova vrijednost je 140 milijuna kuna i utjecat će na 15,3 tisuće stanovnika.

Dugo Selo i RVS Zagreb Istok

Osim Velike Gorice, u županiji koja čini „zagrebački prsten“ naredne godine realizirat će se još dva velika projekta, zajedničkog isporučitelja vodnih usluga (Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije). U Zagrebačkoj županiji tako će se iz Kohezijskog fonda financirati projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije, točnije istočni dio Zagrebačke županije (vrijedan 540 milijuna kuna) i projekt Dugo Selo (vrijedan 170 milijuna kuna). Ova dva projekta zajedno će obuhvatiti 133 tisuće stanovnika.

Projekt istočnog dijela Zagrebačke županije obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina te povezuje njihovo područje u jedinstven vodoopskrbni sustav. Projekt obuhvaća i sljedeće općine: Brckovljani, Rugvica, Rakovec, Preseka, Gradec, Farkaševac, Dubrava, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica te uključuje i izgradnju vodocrpilišta Kosnica koja će zadovoljiti sve potrebe za vodom na tom području vodoopskrbnog sustava te dijela grada Zagreba.

Manji projekt Dugo Selo također obuhvaća Dugo Selo i Rugvicu.

Zabok-Zlatar

Još je jedan projekt iznimno značajan za stanovnike sjeverozapadne Hrvatske. Projekt Zabok-Zlatar u Krapinsko-zagorskoj županiji obuhvatit će 81 tisuću stanovnika (56 tisuća ekvivalentnih stanovnika u Zaboku i 25 u Zlataru), a vrijedan je 540 milijuna kuna. Ovaj projekt zahvaća četiri grada (Zabok, Oroslavje, Donja Stubica i Zlatar) te 10 općina (Bedekovčina, Mače, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Zlatar Bistrica, Marija Bistrica, Konjščina i Lobor).