Čelnici Hrvatskih voda, grada Čakovca te okolnih općina zadovoljni napretkom radova na aglomeraciji Čakovec

28.12.2016
Čelnici Hrvatskih voda, grada Čakovca te okolnih općina zadovoljni napretkom radova na aglomeraciji Čakovec

Direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak predstavio je napredak velikog infrastrukturnog projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ čija ukupna vrijednost iznosi 273 milijuna kuna, a realizacija je započela 2015. godine. Na predstavljanju su bili nazočni i gradonačelnik Čakovca, načelnici općina Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec kao predstavnici projektnih partnera te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima.


Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ predstavlja jedan od najvećih i najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata na području Međimurja u povijesti, a provodi se kroz pet ugovora.


Ugovorom o radovima na rekonstrukciji i modernizaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Čakovcu (UPOV) predviđena je rekonstrukcija i modernizacija uređaja za projektirani kapacitet od 75 000 ekvivalent stanovnika, povećanje stupnja pročišćavanja otpadnih voda s dosadašnjeg drugog na treći stupanj pročišćavanja te izgradnja postrojenja za kompletnu obradu mulja. Planirani građevinski radovi i montaža tehnološke opreme su pri kraju, a završetak svih radova se očekuje početkom 2017. godine. Nakon toga slijedi priprema i provedba probnog rada u trajanju od 9 mjeseci te se dovršetak svih aktivnosti s ishođenjem uporabne dozvole očekuje do kraja 2017. godine. Po ovom ugovoru će do kraja 2016. godine biti ukupno izvršeno radova u vrijednosti 43,4 milijuna kn. Predvidiva vrijednost radova po kompletiranju svih aktivnosti (uključivo i probni rad) iznositi će cca 46,7 milijuna kn.


Ugovorom o izgradnji nove mreže odvodnje ukupno je obuhvaćeno 10 komponenti, tj. kanalizacijskih mreža u 10 naselja. U sklopu ovog Ugovora ukupno predviđeni radovi su pri kraju, a još preostali radovi  na priključivanju  preostalih precrpnih stanica na elektroenergetski sustav i sanacija preostalih  prometnih površina u naseljima Pušćine, Gornji Kuršanec, Gornji Hrašćan i Štefanec predviđeni su za izvođenje u prvom tromjesečju 2017. godine. Provedeni su tehnički pregledi za devet gradilišta (podprojekata), a u pripremi je tehnički pregled za gradilište u naselju Štefanec. Izdavanje uporabnih dozvola po provedenim tehničkim pregledima se očekuje uskoro. Do kraja 2016. godine ukupno će biti izvršeno radova u vrijednosti cca 94 milijuna kn.  Predvidiva vrijednost radova po kompletiranju svih aktivnosti iznosit će cca 97 milijuna kn.


U sklopu Ugovora za rekonstrukciju i sanaciju postojećeg sustava odvodnje u potpunosti su završeni svi planirani radovi. Provedeni su svi predviđeni tehnički pregledi, na 14 gradilišta (podprojekata), ishođeno je 13 uporabnih dozvola, a ishođenje preostale 14. uporabne dozvole se očekuje uskoro. Do kraja 2016. godine ukupno će biti izvršeno radova u vrijednosti cca 50 milijuna kn.


Četvrti ugovor se odnosi na Ugovor o uslugama nadzora nad provedbom Projekta, a obuhvaća obavljanje stručnog nadzora nad realizacijom prethodno navedena tri ugovora. Ugovorena vrijednost po ovom Ugovoru iznosi 6 080 000,00 kn. Provode ga stručnjaci različitih struka, a svakodnevno je na obavljanju stručnog nadzora angažirano između 10 i 15 osoba.


Uz ove ugovore o radovima, značajan element ovog projekta predstavlja i nabava opreme za održavanje sustava odvodnje odnosno specijalno vozilo vrijedno 2,6 milijuna kuna koje je u kolovozu ove godine predano na korištenje Međimurskim vodama. Riječ je o specijalnom vozilu namijenjenom za čišćenje i uklanjanje nečistoća iz kanalizacijskih cijevi te njihovom transportiranju do mjesta deponiranja s mogućnošću recikliranja usisane vode i njezinog ponovnog korištenja za ispiranje.


Uspješnoj provedbi ovako zahtjevnog Projekta doprinijela je i vrlo učinkovita suradnja s institucijama i tvrtkama koje su bile uključene u sve faze provedbe Projekta, a među kojima su i Hrvatske vode koje na projektu sudjeluju u svojstvu Posredničkog tijela razine 2.


Također, uspješnosti projekta doprinijeli su svojim sudjelovanjem i nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje na projektu sudjeluje u svojstvu Posredničkog tijela razine.


Dovršetkom projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ očekuje se smanjenje nekontroliranog ispuštanja otpadnih voda, visoka razina zaštite vodnih resursa, stanovništva i okoliša od negativnog utjecaja ispuštanja komunalnih otpadnih voda u otvorene vodotoke kao i poboljšano prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u aglomeraciji radi potpune sukladnosti s Direktivom EU o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.