Edukativni program Hrvatskih voda tema emisija Hrvatskog radija

16.12.2016
Edukativni program Hrvatskih voda tema emisija Hrvatskog radija

U emisiji Hrvatskog radija „Eppur is muove“ urednice Rajke Rusan govorilo se o edukativnom programu Hrvatskih voda. Riječ je o emisiji koja donosi razgovore s hrvatskim i svjetskim znanstvenicima kao i izabrane popularno znanstvene teme iz bilo kojeg područja znanosti te se emitira od 1974. godine.


Ovaj put mjesto u emisiji zauzeo je edukativni program Hrvatskih voda kojeg vodi Marija Vizner, dipl. ing. agr. Naime, Hrvatske vode su od 2013. godine izdale tri dječje slikovnice koje govore o poplavama, zaštiti voda te korištenju voda. Zaštitni znak slikovnica je kornjača Hrvoje koju je kroz prezentaciju u osnovnim školama te predškolskim ustanovama kao i predstavama upoznalo čak 9 000 djece.


„Projekt je nastao entuzijazmom, inicijativom Hrvatskih voda s idejom kako bismo educirali naše mališane u osnovnoj školi prvenstveno, ali i u predškolskom razdoblju. Ideja je bila napraviti i osmisliti dječji edukativni program koji je imao za cilj proširiti znanja o vodi, zašto je voda važna, zašto je moramo čuvati i u tom smislu osmislili smo nekoliko zanimljivih programa“, istaknula je voditeljica edukativnog programa Hrvatskih voda Marija Vizner.


U osmišljavanju slikovnice sudjelovala je sama struka, inženjeri Hrvatskih voda koji su imali težak zadatak da svoje znanje prilagode djeci i pokažu im kroz slikovnice kako na najbolji mogući način mogu čuvati vodno bogatstvo. Jedan od njih je i Dragan Majić, dipl. ing. geol.


„Željeli smo približiti djeci koji je postupak, koje su sve radnje da bi oni imali vodu u svojim slavinama i čemu općenito korištenje voda služi. Vodu smo naslijedili od predaka i moramo je također čuvati za generacije koje dolaze“, istaknuo je inženjer Majić.


Osim slikovnica dječji edukativni program Hrvatskih voda obuhvaća ekološko-zabavnu predstavu „Voda je život“ te natječaj „Najmlađi za vode Hrvatske“ koji iz godine u godinu broji sve više dječjih radova koji pristižu na adresu Hrvatskih voda.


U emisiji su dotaknute i teme 140. obljetnice organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj, izdanja dvaju časopisa Hrvatskih voda, ali i predstavljanja projekata kao i struke Hrvatskih voda široj javnosti putem novih medija.


Emisiju možete poslušati u Slušaonici emisije na http://radio.hrt.hr/treci-program/ep/eppur-si-muove/185945/. Osim u emisiji „Eppur is muove“ o edukativnom programu Hrvatskih voda govorilo se i  u radio emisiji „Čičak“ urednika Gorana Kušeca na Prvom programu Hrvatskog radija. Također, ista tema bit će predstavljena i u emisiji „Umijeće odrastanja“ urednice Majde Makovec Joksimović na Prvom programu HR-a.