U Hrvatskoj Kostajnici gradit će se prve montažne brane u Hrvatskoj

09.11.2016
U Hrvatskoj Kostajnici gradit će se prve montažne brane u Hrvatskoj

Cijelo desetljeće Hrvatska Kostajnica čekala je rješenje koje bi smanjilo rizik od poplava za stanovnike tog područja. Posljednji put 2014. godine poplava je uništila čak 150 domova. Tada su zabilježeni i najveći vodostaji u posljednjih pedeset godina. Zaštita u obliku gradnje nasipa izostala je i zbog mišljenja konzervatora koji su htjeli zaštiti vizuru Hrvatske Kostajnice.

Nakon gotovo deset godina kao rješenje se nametnula izgradnja montažnog nasipa odnosno montažnih pokretnih brana. Prijedlog je to generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića na sastanku koji se održao u Hrvatskoj Kostajnici, a kojem su prisustvovali i konzervatori, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, načelnici općina Dvora i Dubice te župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Izgradnja montažnih brana bila bi prva takva gradnja u Hrvatskoj. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je nakon sastanka pojasnio: „Dogovorili smo se da ćemo poštivati uvjete konzervatorskog odjela iz Siska da omogućimo i dalje lijepu vizuru prema Uni. Napravit ćemo nešto niži nasip koji će biti moguće nadograditi montažnim elementima, po potrebi spriječiti razlijevanje rijeke Une, a isto tako kasnije to ukloniti kako bi vizura ostala lijepa. Napravit ćemo zajedničke projekte u kojima ćemo definirati uvjete gradnje, a naravno očekujemo i od lokalne samouprave da se na to rješenje nadogradi s mogućnošću izvedbe šetnice, javne rasvjete, a ujedno ćemo pokušati napraviti autohtono rješenje, graditi ponešto od kamena, kako bi ovo povijesno vrijedno područje sačuvali za buduća pokoljenja,“ rekao je Đuroković.

Dogovoreno je da se već iduće godine pripremi sva potrebna dokumentacija za projekt prvih montažnih brana u Hrvatskoj, a 2018. da krene i njihova gradnja.

Župan sisačko-moslavački je izrazio žaljenje što se do ovakvog rješenja nije došlo ranije: „Da se to dogodilo ranije ne bi imali ovakve velike štete 2014. godine. Moram ovdje istaknuti da ovakav primjer suradnje i koordinacije donosi dobra rješenja. Smatram da bi se ovako trebali ponašati i drugi vodeći ljudi. U ovom slučaju generalni direktor Hrvatskih voda dolazi na teren. Mora se doći na teren i vidjeti problem i onda se on može riješiti. U zadnjih mjesec dana smo imali tri važna sastanka vezana za obranu od poplave na našem području“, istaknuo je Žinić.

Izgradnja pokretnih montažnih brana već se primjenjuje u susjednim zemljama.