Prognoza i stanje vodostaja

08.11.2016
Prognoza i stanje vodostaja

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI

Prognoza za Hrvatsku 8. studenog 2016. - U unutrašnjosti oblačno, povremeno s kišom. U gorju mjestimice susnježica i snijeg, kojih prolazno može biti i u nižim predjelima sjeverozapadne Hrvatske. Na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima, a oborine na južnom dijelu mogu biti obilne. Vjetar slabo umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura i sjeverozapadnjak, prema kraju dana na južnom dijelu jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti između 3 i 9, na Jadranu jutarnja od 9 do 14, a najviša dnevna između 13 i 18 °C

Prognoza za Hrvatsku 9. studenog 2016. - Na Jadranu djelomice ili pretežno sunčano, te veći dio dana suho. U unutrašnjosti ujutro i prijepodne magla i niski oblaci koji se ponegdje mogu i dulje zadržati, a zatim su moguća sunčana razdoblja. Još ujutro na krajnjem jugu i istoku zemlje moguća je kiša, a prema večeri sa zapada novo naoblačenje uz kišu. Vjetar slab, na Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura bez veće promjene ili tek malo niža, a jutro će u unutrašnjosti biti osjetno svježe.

 

STANJE VODOSTAJA

Mjere pripremnog stanja: mali sliv Mirna-Dragonja i Raša-Boljunčica, mali sliv Kvarnersko primorje i otoci, mali sliv Gorski kotar, Sava - Zagreb, Rugvica, Kupa - Karlovac, Jamnička Kiselica i Farkašić, Korana – Karlovac, Donja i Gornja Dobra, Sutla, Donja Kupčina

Redovne mjere: Ilova, Veliko Vukovje, Lonja - Strug

Izvanredne mjere: mali sliv Lika na dionici  Bogdanica

PROGNOZA ZA IDUĆA TRI DANA

Prema trenutno dostupnim podacima, u sljedećih tri dana ukupna prognozirana  oborina na području srednje i donje Save iznosi  od 12 mm/m2 do 23 mm/m2 /na slivu Sunje i Biđ Bosuta/, na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 8 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 20 mm/m2. 

Glavnina prognozirane oborine očekuje se danas, 08.11. 2016., pri čemu se ne očekuje znatniji porast  vodostaja vodotoka  na području srednje i donje Save. 

 

PODUZETE AKTIVNOSTI I MJERE

Službe Hrvatskih voda su na terenu te se područja na kojima su proglašene mjere pripremnog stanja, kao i redovne te izvanredne mjere obilaze uz stalnu kontrolu vodostaja.

Zaštitne vodne građevine duž cijelog poteza rijeka Kupe i Korane na području grada Karlovca konstantno se nadziru i poduzimaju mjere i radovi u skladu s ostvarenim vodostajima.

Više informacija pogledajte u rubrici vodostaji.