Prognoza i stanje vodostaja

07.11.2016
Prognoza i stanje vodostaja

HIDROMETEOROLOŠKI UVJETI

Prognoza za Hrvatsku 7. studenog 2016. - Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a povremena kiša moguća je ponajprije na zapadu zemlje te na sjeverom i južnom Jadranu gdje je moguća i grmljavina. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, u gorskim krajevima jugozapadni, a na Jadranu umjeren do jak jugozapadnjak, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 8 i 14, u istočnim krajevima te na Jadranu između 15 i 20 °C.

Prognoza za Hrvatsku 8. studenog 2016. - U unutrašnjosti oblačno, povremeno s kišom, u gorju susnježicom i snijegom, susnježice prolazno može biti i u nižim predjelima sjeverozapadne Hrvatske. Na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima, oborine prema kraju dana na južnom dijelu mogu biti obilne. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura i sjeverozapadnjak, prema kraju dana na južnom dijelu jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti između 3 i 9, na Jadranu jutarnja od 10 do 16, a najviša dnevna između 13 i 18 °C.

 

STANJE VODOSTAJA

Mjere pripremnog stanja: mali sliv Mirna-Dragonja i Raša-Boljunčica, Sava (dionice Podsused, Jesenice, Preljev Jankomir i Zagreb), Kupa (dionice Zapeći, Karlovac i Jamnička Kiselica), Korana Karlovac, Gornja Dobra Turkovići, Glina Široka Rijeka, Sunja Sunja, Česma Pavlovac, Ilova Garešnica i Veliko Vukovje, Kupčina Lazina Brana.

Redovne mjere: mali sliv Gorski kotar-Kupa (donji tok), Sutla.

Izvanredne mjere: mali sliv Lika-Novčica, mali sliv Lika-Tisovac, mali sliv Lika-Bogdanica.

 

PROGNOZA ZA IDUĆA TRI DANA

Prema trenutačno dostupnim podacima, iduća tri dana ukupna prognoza oborina na području srednje i donje Save iznosi  do 13 mm/m2 na slivu Biđ Bosuta, na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 10 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 22 mm/m2.  Glavnina prognozirane oborine očekuje od 7.- do 9. studenog 2016. Ne očekuje se znatniji porast  vodostaja vodotoka. 

 

PODUZETE AKTIVNOSTI I MJERE

Službe Hrvatskih voda su na terenu te se područja na kojima su proglašene mjere pripremnog stanja, kao i redovne te izvanredne mjere obilaze uz stalnu kontrolu vodostaja. Zaštitne vodne građevine duž cijelog poteza rijeka Kupe i Korane na području grada Karlovca konstantno se nadziru i poduzimaju mjere i radovi u skladu s ostvarenim vodostajima.

Više informacija pogledajte u rubrici vodostaji.