Studijska posjeta stručnjaka iz Ministarstva infrastrukture i zaštite okoliša Kraljevine Nizozemske

28.10.2016
Studijska posjeta stručnjaka iz Ministarstva infrastrukture i zaštite okoliša Kraljevine Nizozemske

Hrvatske vode bile su domaćin studijske posjete tridesetak mlađih zaposlenika nizozemskog Ministarstva infrastrukture i zaštite okoliša. U ugodnoj radnoj atmosferi raspravljalo se o temama od posebnog interesa vezanih za gospodarenje vodama uz prezentacije hrvatskih i nizozemskih stručnjaka. S obzirom na dosadašnju vrlo dobru suradnju i pozitivne bilateralne odnose između Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske po pitanju voda i vodnoga gospodarstva bilo je i mnogo drugih tema o kojima se raspravljalo kao što su: iskustva i praksa vezana za provedbu EU direktiva, upravljanje rizicima od poplava, problematika opskrbe pitkom vodom i dr. Predstavljene su aktivnosti nizozemskog ministarstva uz naglasak na specifičnosti u Nizozemskoj.

Stručnjaci iz Hrvatskih voda svojim kolegama iz Nizozemske predstavili su ključne planske dokumente koje je u srpnju 2016. godine usvojila Vlada Republike Hrvatske - Plan upravljanja vodnim područjima za razdoblje 2016.–2021. koji sadrži Plan upravljanja rizicima od poplava. Hrvatska i Nizozemska su među prve tri države članice EU koje su do sada u cijelosti izvršile izvještavanje ovih planskih dokumenata prema EU.

Nazočne je stručnjake pozdravio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te ih je detaljno upoznao s djelatnostima Hrvatskih voda, ali i osvrnuo se na iskustva vezanana za korištenje sredstava iz EU fondova koji nam stoje na raspolaganju za određena programska razdoblja. Zaželio je dobru radnu atmosferu te istaknuo vjeru da će nizozemski i hrvatski stručnjaci i dalje njegovati ovu iznimnu suradnju naše dvije zemlje.