Potpisan Sporazum za projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Gorskog kotara

26.10.2016
Potpisan Sporazum za projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Gorskog kotara

U sjedištu Primorsko-goranske županije potpisan je Sporazum o sufinanciranju izrade studijske i projektne dokumentacije za projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području Gorskog kotara. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Hrvatskih voda - zamjenica generalnog direktora Fani Bojanić i v.d. direktora Hrvatskih voda VGO Rijeka Vanja Rački.


Projektom će se unaprijediti odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda kao i vodoopskrbna infrastruktura u odabranim lokacijama na području Gorskog Kotara. Projekt se financira darovnicom švicarske vlade, sredstvima Komunalca d.o.o. Delnice, Primorsko-goranske županije, gradova i općina s područja Gorskog kotara te Hrvatskih voda.


Potpisivanju ovog sporazuma prethodila je odluka Švicarske koja je donijela zakone o pomoći kojom se članicama Europske unije pomaže ekonomski razvoj. Republika Hrvatska potpisala je sporazum kojim bi švicarska vlada realizirala 45 milijuna švicarskih franaka, od čega oko polovice za područje Gorskog kotara.


Današnje potpisivanje odnosi se na prvu fazu tog sporazuma gdje bi se, putem Hrvatskih voda i Komunalca, realizirali radovi na vodovodu u sedam gradova i općina Gorskog kotara, čime bi se približili dovršetku goranskog vodovoda. Vrijednost ovog ugovora iznosi više od milijun švicarskih franaka namijenjenih izradi projektne dokumentacije za goranske gradove i općine.


"Mi smo ovdje u partnerskom odnosu jer, kao što EU sa 85% financira projekte, tako je i ovo financijski zatvoreno s 85%. Ovih ostalih 15% zatvaramo zajedno u partnerstvu: 5% Hrvatske vode, 5% gradovi i općine i 5% Primorsko-goranska županija. Znači, mi osiguravamo onu domaću komponentu od 10% za naš Komunalac kako bi mogao participirati u povlačenju ovih sredstava i u pripremi projektne dokumentacije, koja će se krenuti raditi iduće godine, a nadam se onda radovi iza toga u narednih nekoliko godina", istaknuo je župan Komadina i zahvalio Hrvatskim vodama i Vladi jer su polovicu švicarske darovnice usmjerili u Gorski kotar.


Zamjenica generalnog direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić navela je da je ovom darovnicom obuhvaćen veliki dio Gorskog kotara, izuzev dvije jedinice lokalne samouprave - grada Vrbovsko i grada Čabra. Razlog tome je financijska veličina darovnice kako bi se sredstva koja su na raspolaganju što bolje implementirala i uložila u koncentrirana rješenja.


"To ne znači da nećemo nekim drugim načinom pristupiti i za ove dvije jedinice lokalne samouprave kroz neki od projekata Europske unije. Na radnom sastanku prezentirana nam je studija koja je u roku dosadašnje dinamike završena i poslana na kontrolu u Švicarsku. Dogovorili smo se da paralelno s izgradnjom kanalizacijskih sustava razgovara o eventualnoj rekonstrukciji ili potrebnim radovima na sanaciji postojeće vodovodne mreže iskazuje se da dobar dio sredstava koji će biti potreban za ovu cjelovitu investiciju će se odnositi i na vodoopskrbni sustav", rekla je Bojanić i istaknula da će se pored ovog projekta pripremiti jedan EU projekt koji se isključivo tiče vodoopskrbnog sustava na temelju mjerenja i studija koji se vrše na području Gorskog kotara kroz projekte koji su u tijeku.


Direktor Komunalca d.o.o. Delnice Boro Tomić rekao je da je ovaj projekt kruna jedno i pol godišnjeg rada i pripreme projekta, iako današnji potpisom označava tek početak projekta. Važno je da se u prvom koraku izradi projektna dokumentacija koja će biti osnova za izvođenje svih preostalih radova, a procijenjena vrijednost svih ovih sedam aglomeracija na osnovu kandidiranih projekata iznosi preko 350 milijuna kuna.


"Jučer smo održali sastanak da se vidi kako nadomjestiti preostali dio, a prvenstveno onaj iz vodoopskrbe zatvoriti da se već sada počnu vršiti pripremne radnje. Pred nama je veliki posao, prvenstveno pred izrađivačima studije ali se očekuje i pomoć svih čelnih ljudi jedinica lokalne samouprave i županijskih službi jer nam je bitno da se svi uključe u realizaciju ovog projekta. Smatram da je bitno da se sa javnim poduzećima Hrvatskim cestama, ŽUC-om HEP-om organiziraju sastanci da se vidi gdje se aktivnosti preklapaju kako bi se planovi uskladili i priveli kraju", rekao je Tomić.