Održan okrugli stol s ciljem zaštite Novigradskog i Karinskog mora od onečišćenja

06.10.2016
Održan okrugli stol s ciljem zaštite Novigradskog i Karinskog mora od onečišćenja

U organizaciji udruge Eko-Zadar, a u sklopu projekta B.transparent održan je okrugli stol na temu „Utjecaj fekalnih ispusta na Novigradsko i Karinsko more“. Ukupna vrijednost projekta je 1 338 582,10 HRK dok projekt financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u postotku od 94,52 % tj. 1 265 279,79 HRK.


Među govornicima okruglog stola bila je i zamjenica generalnog direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić dok su raspravu pratili predstavnici javnog i gospodarskog sektora, zainteresirani građani kao i nevladine organizacije.


Na okruglom stolu je istaknuto da svako daljnje opterećenje od strane fekalnih ispusta na ovom području može negativno utjecati na bazen Novigradskog i Karinskog mora. Pogoršanje sadašnjih uvjeta bi najviše pogodilo nositelje razvoja ovoga kraja, a to su u prvom redu turizam, ribarstvo i marikultura. Svi prisutni složili su se oko navedenog problema i potrebe za hitnim rješenjem. Prvi korak rješenja problema kanalizacijskih sustava ponudila je zamjenica generalnog direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić kroz izradu idejnog rješenja koje bi obuhvaćalo svih pet gradova i općina na području Novigradskog i Karinskog mora. Potrebna podrška došla je i od strane direktora tvrtke Odvodnja Zadar d.o.o. koja je nositelj budućih projekata vezanih za uređenje kanalizacijskih sustava.


Zaključci rasprave su nužnost izrade integralnog plana upravljanja otpadnim vodama za cjelokupan bazen Novigradskog i Karinskog mora neovisno o administrativnim granicama gradova i općina, praćenje sanitarno-higijenskih uvjeta morske sredine na uređenim plažama (provodi ih kontinuirano ZZJZ) i promptno reagirati u slučaju pogoršanja te zadržati proizvodno područje Novigradskog mora u mikrobiološkoj zoni "A" za uzgoj školjkaša i to poboljšanjem razine čišćenja sadašnjih korisnika sustava odvodnje i nametanjem visokih standarda pročišćavanja budućim korisnicima.


Sudionike okruglog stola interesirale su mogućnosti sufinanciranja ovih infrastrukturnih projekata, kako iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo tako i iz državnog proračuna i ostalih fondova EU.
Ovim okruglim stolom stvoreni su prvi koraci u zajedničkom nastupanju svih dionika s područja bazena u svrhu rješavanja ovoga i svih budućih zajedničkih problema.