Hrvatska i Slovenija započele suradnju na smanjenju rizika od poplava kroz Projekt FRISCO1

30.09.2016
Hrvatska i Slovenija započele suradnju na smanjenju rizika od poplava kroz Projekt FRISCO1

Rizik od poplava se smatra najvećim rizikom s najvećim prekograničnim utjecajem te je zajedničko upravljanje rizicima od poplava nužnost i imperativ institucija vodnoga gospodarstva obiju država. Ovu nužnost prepoznala je i Stalna hrvatsko-slovenska komisija za vodno gospodarstvo od svog osnivanja i početka djelovanja, a zajednička primjena EU zakonodavstva, osobito Direktive o poplavama, kao i mogućnost korištenja EU sredstava  za provedbu zajedničkih projekata potakla je institucije obiju država na zajedničku pripremu i provedbu projekata u cilju smanjenja rizika od poplava na prekograničnim slivovima i poboljšanje ne samo zaštite od poplava nego i poboljšanje uvjeta za održivi turistički razvoj i očuvanje bogate biološke raznolikosti prekograničnog prostora.
U Hrvatskim vodama tako je službeno obilježen početak provedbe Projekta FRISCO1 punog naziva „Prekogranično usklađeno slovensko-hrvatsko smanjenje rizika od poplava – strateški projekt 1 – negrađevinske mjere“. Projekt FRISCO1 je strateški međunarodni projekt hrvatskih i slovenskih partnera - institucija vodnoga gospodarstva i suradničkih institucija obiju država.


Projektom se planiraju provesti odabrane negrađevinske mjere upravljanja rizicima od poplava na šest prekograničnih slivova: Kupa, Sutla, Drava, Mura, Dragonja i Bregana s ciljem smanjenja rizika od poplava i unapređenja sustava upravljanja rizicima od poplava na prekograničnoj razini.


U konkretnom slučaju prekogranično područje 6 slivova Dragonje, Kupe, Sutle, Drave, Mure i Bregane obuhvaća površinu od 35,5 km2, od čega 2,3 km2 (6,4%) je područje sa značajnim rizicima od poplava na kojem živi 8 328 stanovnika. Projektno područje pokriva 7 županija s hrvatske strane (Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska) te 7 statističkih regija sa slovenske strane, odnosno 77 jedinica lokalne samouprave (42 s hrvatske strane i 35 sa slovenske strane).
Ukupna vrijednost Projekta FRISCO1 iznosi 4.070.950,00 eura, od čega će se 85% sredstava sufinancirati iz INTERREG V-A Programa suradnje Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2014.-2020. dok će preostalih 15% pokriti nacionalno sufinanciranje.


Provedba projekta FRISCO1 je predviđena u trajanju od 3 godine, a nastavno je predviđena i provedba projekta FRISCO2, planirana u trajanju od dvije godine s mogućnošću provedbe pilot projekta FRISCO2 – Sanacija akumulacije Vonarje i izgradnja mosta na Sutli između Huma na Sutli i Rogateca uključujući uređenje korita Sutle.


Projekt FRISCO1 provodi osam projektnih partnera, od kojih su tri iz Hrvatske, a pet iz Slovenije, među kojima su Hrvatske vode vodeći partner, a MOP (Ministrstvo za okolje in prostor) koordinator slovenskih partnera.
Hrvatske vode sa svojim stručnim kapacitetima i svojim ustrojem na teritorijalnom principu (vodno gospodarski odjeli i ispostave diljem RH), kao i bogatom tradicijom i iskustvom uspješnog kontinuiranog djelovanja u području zaštite od štetnog djelovanja voda u razdoblju duljem od 140 godina, uključujući i iskustva u prekograničnoj suradnji su jamstvo da mogu udovoljiti vrlo složenim zahtjevima koje u provedbi ovog Projekta i budućih projekata postavlja složeno zakonodavstvo EU i INTERREG V-A Program suradnje Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2014.-2020.