Pušten u probni rad Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Rugvici

08.09.2016
Pušten u probni rad Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Rugvici

U probni rad je pušten Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Rugvici, koji obuhvaća 11 naselja Grada Dugog Sela i 23 naselja na području općine Rugvica.

Putem programa koje su sufinancirale Hrvatske vode (oko 90 posto) u  razdoblju od 2011. do 2016. godine na programima korištenje i zaštite voda, ukupno su uložena sredstava Hrvatskih voda u iznosu od 127.314.000,00 kn (8.817.000,00 kn u korištenje voda i 118.497.000,00 kn u zaštitu voda).

Kapitalnu investiciju na području Dugog Sela i Rugvice  predstavlja izgradnja glavnih kolektora za odvodnju otpadnih voda s  II stupnjem uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koja se najvećim dijelom realizirala putem programa Unutarnjih voda u sklopu Hrvatskih voda, financiranjem iz kredita Svjetske banke.

Također, za područje aglomeracije Rugvica –Dugo Selo u tijeku je i priprema studijsko-projektne dokumentacije za prijavu EU projekta Rugvica-Dugo Selo (odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda) planirane investicijske vrijednosti oko 22.600.000,00 eura. Istom će se povećati stupanj pročišćavanja otpadnih voda na III. stupanj s nužnim zahvatima u cilju prihvata i pročišćavanja opterećenja do 28.000 ES, proširiti sustav odvodnje otpadnih voda izgradnjom 35.061 m kanalizacijske mreže i 9 crpnih stanica na sustavu odvodnje u gradu Dugom Selu, postići će se poboljšanje u sadašnjem načinu odvodnje otpadnih voda rekonstrukcijom 1.605 m kanala na sustavu odvodnje u gradu Dugom Selu, poboljšati će se sustav odvodnje na području općine Rugvica izgradnjom 51. 678 m kanalizacijske mreže i 1 crpnom stanicom.

Provedbom Projekta planira se do kraja 2018. godine 8.010 novih priključaka na sustav javne odvodnje s III stupnjem UPOV-a.

Događaju su nazočili  ministar zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović, pomoćnica ministra poljoprivrede, Elizabeta Kos, generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, dožupan Zagrebačke županije, Damir Tomljenović, gradonačelnik Dugog Sela, Stipo Velić, načelnik općine Rugvica, Mato Čičak i direktor Vodoopskrbe i odvodnje zagrebačke županije Tomislav Masten uz brojne suradnike i poslovne partnere. Uzvanici su tijekom svečanosti iskazali zadovoljstvo napretkom ovog značajnog projekta.

Uređaj u probni rad  pustila je pomoćnica ministra poljoprivrede, Elizabeta Kos.