U prvih šest mjeseci 2016. Hrvatske vode dvostruko uspješnije u povlačenju EU sredstava nego u istom razdoblju lani

05.09.2016
U prvih šest mjeseci 2016. Hrvatske vode dvostruko uspješnije u povlačenju EU sredstava nego u istom razdoblju lani

Hrvatske vode bile su, u prvoj polovici 2016, izuzetno uspješne u povlačenju sredstava za projekte financirane sredstvima IPA-e i u povlačenju sredstava iz EU fondova, zaključeno je na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Sredstva za realizaciju programa IPA-e i EU fondova su za prvih šest mjeseci ove godine dvostruko veća nego za isto razdoblje prošle godine, odnosno iz tih fondova Hrvatske vode ostvarile su niz projekata ukupne vrijednosti od 239,8 mil. kn (u 2015. 112,3 mil. kn). „Vrlo smo zadovoljni s dinamikom i uspješnošću realizacije programa iz IPA-e i projekata iz EU fondova. Zahvaljujući snažnom fokusu na provođenje tih projekata u Hrvatskim vodama, rezultati u povlačenju sredstava i radu na projektima nisu izostali. Dapače, dvostruko su bolji nego prije godinu dana. Uspjeli smo u šest mjeseci povući četverostruko više bespovratnih EU sredstava nego npr. u cijeloj 2014. godini (64,4 milijuna kuna) i dvostruko više nego u prvih šest mjeseci 2015. Udio bespovratnih EU  sredstava za prvih šest mjeseci ove godine iznosi čak 160,4 milijuna kuna“, istaknuo je dr. sc. Slaven Dobrović, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda i ministar zaštite okoliša i prirode. Ministar Dobrović pritom je naglasio da su Hrvatske vode pokrenule pripremu novih zaliha infrastrukturnih projekata za drugu polovicu 2016. godine koje uključuju 56 korisnika ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za pojedinačne projekte. Za ostvarenje ovoga cilja sufinancirana je izrada cjelovite dokumentacije za dostavu prijava novih projekata s područja cijele Hrvatske, vezanih uz uspostavu modernih vodoopskrbnih sustava, te sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje voda, ukupne vrijednosti gotovo 313 mil. kn od čega je udio bespovratnih sredstava EU 266 mil. kn.

Najveći dio sredstava realiziranih u prvih šest mjeseci 2016. godine odnosi se na velike infrastrukturne projekte, i to Poreč, Čakovec, Osijek, Vodice, Slavonski Brod, Drniš, Knin, Sisak, Vukovar, Županja, Nova Gradiška i Virovitica.Projekt u Poreču, ukupne vrijednosti 501 milijun kuna i ujedno jedan od najvećih projekata javne infrastrukture na području Istre, donijet će Poreču i općinama Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar četiri nova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda membransko-biološkom tehnologijom. Projekt u Čakovcu usmjeren je na proširenje mreže odvodnje otpadnih voda na dodatnih 8.500 korisnika u gradu i susjednim općinama, kao i rekonstrukciju postojeće mreže odvodnje u duljini od 14,7 kilometara. Cilj ovoga projekta je smanjenje nekontroliranog ispuštanja otpadnih voda i zaštita vodnih resursa i podzemnih voda. Sredstva realizirana u prvih šest mjeseci također su bitna za nastavak rada na projektu regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijeka i susjednih općina koji uključuje izgradnju glavnih vodoopskrbnih cjevovoda i mreže u duljini od 65 kilometara, rekonstrukciju vodoopskrbne mreže (17 kilometara) i proširenje uređaja za obradu pitke vode. Rezultat ovog projekta bit će 99% priključenost na sustav javne vodoopskrbe u Osijeku i susjednim općinama. Uspješnost u realizaciji i povlačenju EU sredstva u prvih šest mjeseci 2016. godine također će se značajno odraziti i na realizaciju projekta poboljšanja kvalitete vode, održivog pročišćavanja otpadnih voda, te bolje i sigurnije vodoopskrbe na području Vodica, Tribunja i Srime. U projektu će se graditi kanalizacijski sustav ukupne dužine 18 kilometara, rekonstruirat će se vodovod (4 kilometra dužine) i izgraditi centralni pročistač, te tri crpne stanice.