Radovi na aglomeraciji Križevci nastavljaju se prema planiranoj dinamici

12.08.2024
Radovi na aglomeraciji Križevci nastavljaju se prema planiranoj dinamici

Logo

Danas je u Križevcima održan radni sastanak projekta “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci” na kojem su bili prisutni zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, zamjenik gradonačelnik Grada Križevaca Danijel Šaško, član Uprave tvrtke Radnik d.d. Mario Biljan, voditelj projekta ispred Vodnih usluga d.o.o. Križevci Igor Šimunović i direktor Zagorje gradnje Marko Sekušak. Na sastanku su razmatrani i dogovoreni rokovi izvršenja radova kojima bi se do kraja godine u potpunosti završili radovi na svim gradilištima ove aglomeracije. Po završetku sastanka održana je i konferencija za medije u križevačkoj Ulici Frana Supila, na kojoj je istaknuto kako su iz opravdanih tehničkih i organizacijskih problema radovi nešto kasnili i potrajali duže od planiranih rokova, ali zaključeno je kako su problemi otklonjeni i kako se radovi nastavljaju odvijati ubrzanim tempom na više otvorenih gradilišta. Trenutno su u pripremi radovi asfaltiranja u Poljani, a ostalo je još na aglomeraciji završiti oko 800 metara vodovoda i 300 metara kanalizacije. U listopadu se planiraju završni radovi asfaltiranja na cjelokupnoj aglomeraciji i priprema dokumantacije za tehnički pregled, uređenje ulaza, prilaza i prespoja.

Isprike građanima uputili su izvođači obzirom na to da su radovi potrajali nešto duže od planiranog roka zbog nepredviđenih okolnosti, ali isto tako uputili su investitoru i građanima obećanje kako će radove završiti u sljedeća dva mjeseca.  

„Znamo svi koliko je ovo važan projekt i koliko je truda uloženo da on odgovori svim zahtjevima kvalitete pa i roka. Svi smo svjesni kako smo iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, projekt uvrstiti kao dio Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te se on izvodi posljednjih osam i pol mjeseci. Prema ovome što danas vidimo zaista radovi idu svome kraju. Uz sve probleme, objektivnih i subjektivnih razloga, drago mi je ovdje čuti da i izvođač, kad mu se dogodi jedan propust, smogne snage i ispriča se za tako nešto. Uvjeren sam da se to više neće ponavljati. Vrlo je važno spomenuti da je jedinstven stav svih aktera da su Hrvatske vode napravile sve što je u njihovoj moći kako bi se ovaj projekt nesmetano odvijao. I dalje stojimo na raspolaganju. Kada govorimo o kvaliteti suradnje, sve što se tiče stručnog i financijskog dijela biti će napravljeno u roku i na najvišoj razini. Želim čestitati direktorici Heleni Kralj Brlek i Igoru Šimunoviću na načinu kako vode ovaj projekt unatoč svemu što se oko njega događalo. Vjerujemo da ovo sve što radimo, radimo za ljepše Križevce koji će ekološki biti na najvišoj razini EU standarda i to uz radove koji bi trebali završiti do blagdana Svih svetih“, zaključio je zamjenik Davor Vukmirić.

Projekt je bio odobren u sklopu OPKK 2014-2020. pod nazivom „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci“, ali je u cijelosti prebačen u NPOO 2021.-2026., te je „novi“ Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan 1.3.2024. ukupne vrijednosti 52.276.143,39 eura s rokom provedbe do 31.12.2025. godine. Uz izgradnju novih cjevovoda, u okviru projekta provodi se i rekonstrukcija postojećih cjevovoda od čak 19.616 metara uz smanjenje gubitaka za najmanje 25 %. Rezultat provedbe projekta je osiguranje potrebnih količina vode za vodoopskrbu novih 2.415 korisnika (745 kućanstava) i smanjenje gubitaka za 1.445 stanovnika (454 kućanstva). Provedbom projekta sa izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te dogradnjom i rekonstrukcijom doprinijet će se smanjenju zagađenja okoliša i vodnih resursa otpadnim vodama te povećati priključenost s novih 4.807 korisnika (1.547 kućanstva) na ukupno 14.203 stanovnika, spojenih na novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda III stupnja pročišćavanja kapaciteta 21.000 E.S.